Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ…

06/09/2024
4' διάβασμα
me-to-vlemma-strammeno-sti-deth-331194

Οι απώλειες από τις ζωονόσους και τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται για τους αγρότες. Τη στιγμή που ο κατάλογος των κρουσμάτων σε πανώλη και ευλογιά μεγαλώνει, παρατείνοντας την αγωνία των κτηνοτρόφων για τα επίπονα περιοριστικά μέτρα, περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Μεσσηνία μετρούν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειές τους, εξαιτίας των σφοδρών χαλαζοπτώσεων.

Η «ΥΧ» σάς μεταφέρει αναλυτικά την εικόνα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή, με βάση τους πιο πρόσφατους απολογισμούς στα δύο μέτωπα. Επιπλέον, ενημερώνει για τα νεότερα σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει το ΥΠΑΑΤ για την ανάσχεση της εξάπλωσης των ζωονόσων, αλλά και για τις λεπτομέρειες αναφορικά με τις αγροτικές εκτάσεις που θα καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα εναέριας χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο (2025-2029), με βάση τις συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή στις παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα προβληματισμού, αβεβαιότητας και αγωνίας των αγροτών για την επόμενη ημέρα, η οποία δεν περιορίζεται κατά τόπους, αλλά εκτείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής περιφέρειας –με βάση τις βιβλικές καταστροφές και τις επιδημίες που έχουν ενσκήψει τα τελευταία χρόνια πάνω από την ελληνική παραγωγή–, η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με την οποία σηματοδοτείται η έναρξη των εργασιών της, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Άλλωστε, η ΔΕΘ προσφέρει παραδοσιακά πρόσφορο έδαφος για εξαγγελίες σχετικά με επικείμενες παροχές σε κοινωνικές ομάδες. Και οι αγρότες δεν αποτελούν μια οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, αλλά εκείνη που στελεχώνει τα κρισιμότερα πόστα του πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας: Του πρωτογενούς τομέα. Όπως είναι πρόδηλο, η ανάγκη αυτής της κοινωνικής ομάδας για ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα φορτία είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Οι παραγωγοί συνεχίζουν να δοκιμάζονται σε ένα επάγγελμα, στο οποίο ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές ότι είναι, πλέον, ασύμφορη η απασχόληση.

Η κυβερνητική ρύθμιση που έρχεται για τα «κόκκινα» δάνεια 700 συνεταιρισμών και 18.000 αγροτών είναι μία από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες που αναμένεται να γίνουν από το βήμα της ΔΕΘ. Είτε τελικά αυτό συμβεί είτε όχι, είναι κάτι που περιμένουμε να δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και σίγουρα η ομιλία Μητσοτάκη θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε σε τι προτεραιότητα έχει η κυβέρνηση τον αγροτικό τομέα.

σε αυτήν τη συγκυρία της Διεθνούς Έκθεσης, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, η «ΥΧ» προσφέρει στους αναγνώστες της ένα περιεκτικό ένθετο θεματικό αφιέρωμα. Εντός αυτού, προσεγγίζεται από διάφορες σκοπιές η ελληνογερμανική σχέση και σύμπραξη, όπως και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν. Επιπλέον, σκιαγραφούνται οι προτεραιότητες της κυβερνητικής ατζέντας ενόψει ΔΕΘ για την ελάφρυνση του φορτίου των αγροτών (π.χ. μείωση ενεργειακού κόστους μέσα από το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» κ.ά. μέτρα), αλλά και οι δυναμικές που καταγράφονται στο εξαγωγικό εμπόριο τροφίμων της Ελλάδας, εστιάζοντας σε προϊόντα τα οποία θα έχουν και φέτος την τιμητική τους στα περίπτερα της Έκθεσης.

Τέλος, στο ένθετο αφιέρωμα δίνεται έμφαση στις εν γένει αναπτυξιακές προοπτικές για την Κεντρική Μακεδονία, όπως και πιο ειδικά για τη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, για τις επόμενες μέρες, η περιοχή θα αποτελεί το κομβικό σταυροδρόμι, εντός του οποίου θα χτυπά η καρδιά του ελληνικού και του διεθνούς επιχειρείν σε τομείς όπως η ενέργεια και η αγροδιατροφή.