Με μεγάλες ζημιές έκανε ποδαρικό ο Απρίλης

Ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, πλημμυρισμένα χωράφια και αγροτικούς δρόμους άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τη χιονόπτωση, στις αρχές της εβδομάδας, αλλά και τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων πολλών ημερών, οι κάμποι των νομών Ημαθίας και Πέλλας βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα πολλά χωράφια να πλημμυρίσουν και να καταστραφούν ή να απειληθούν αγροτικές παραγωγές, όπως του ηλίανθου και δενδρώδεις καλλιέργειες, αντίστοιχα.

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισε ο κάμπος της Κρύας Βρύσης Γιαννιτσών, όπου πλημμύρισαν αρκετές χιλιάδες στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή. Στο έργο της αποστράγγισης των χωραφιών συμμετείχαν τοπικοί ΤΟΕΒ για τη διάνοιξη αυλακιών και αποστραγγιστικών καναλιών, όπως συνέβη στη Μελίκη Ημαθίας. Η βελτίωση, ωστόσο, των καιρικών συνθηκών αποτελεί κομβικό σημείο για την εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών στην παραγωγή ή των απωλειών στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την πρόσφατη χιονόπτωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, αυτή δεν φαίνεται να προκάλεσε ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, σε κάποιες πρώιμες ποικιλίες δενδρωδών καλλιεργειών, όσο ο παγετός που επικράτησε στα μέσα του Μαρτίου και οι πιθανές καταστροφές που μπορεί να προκάλεσε σε αυτά, η οποία θα φανεί στο εγγύς μέλλον.

Μετά τον παγετό ήρθαν και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία

Όπου φτωχός και η μοίρα του. Δεν τους έφτανε η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά, λόγω κορωνοιού, ήρθε και ο συνήθης ανοιξιάτικος εφιάλτης με τα καμώματα του καιρού. Μετά τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν κυρίως στις 17 Μαρτίου, προκαλώντας παγετό και ανυπολόγιστες ζημιές στις δεντρώδεις καλλιέργειες, ήρθαν και οι έντονες βροχοπτώσεις σε όλη τη Θεσσαλία να πλημμυρίσουν χωράφια αυξάνοντας την αγωνία των αγροτών για την τύχη των σπορών. Για παράδειγμα, στην επαρχία Τυρνάβου, μετά τον καταστροφικό παγετό της 17ης Μαρτίου, οπότε και επλήγησαν οι πρώιμες καλλιέργειες σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αμπέλια, η δυνατή βροχή του σαββατοκύριακου σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες (από -2 -4,8 βαθμούς Κελσίου) χτύπησε και τα αχλάδια, μία από τις δυναμικότερες καλλιέργειες της περιοχής.

Συναγερμός σήμανε το σαββατοκύριακο στην επαρχία Φαρσάλων από την αύξηση της στάθμης των νερών του Ενιπέα ποταμού, με τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων να είναι ορατός και να ξυπνά άσχημες μνήμες του παρελθόντος (Μάιος 2016). Το πρόβλημα είναι ότι οι αγρότες δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια εγκαίρως, κάτι που επιθυμούσαν διακαώς οι βαμβακοπαραγωγοί (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις προθέσεις σποράς), καθώς τα νερά θα κάνουν μέρες να υποχωρήσουν, ενώ κινδύνευσαν και ποιμνιοστάσια και τα ζωντανά τους, καθώς τα νερά έφτασαν σε οριακό σημείο από αυτά.

Στον Νομό Καρδίτσας, την κήρυξη του Δήμου Παλαμά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών ζήτησε ο δήμαρχος, Γιώργος Σακελλαρίου, από τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Κωστή Νούσιο.

Πλημμυρισμένα χωράφια υπάρχουν σε όλο το αγρόκτημα του Δήμου Παλαμά, αλλά τα κυρίαρχα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Προαστίου, Αγίας Τριάδας και Καλογριανών, όπου είναι σε εξέλιξη η καλλιέργεια πεπονιού, αλλά και σε άλλες τοπικές κοινότητες που έχουν σπαρθεί τριφύλλια και καλαμπόκια. Στη δίνη της κακοκαιρίας-εξπρές βρέθηκε και ο Νομός Μαγνησίας, με βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους στη θάλασσα, φαινόμενα που προκάλεσαν καταστροφές κυρίως στο οδικό δίκτυο της Σκιάθου, της Σκοπέλου και των δήμων Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Για άλλη μία φορά, οι τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις έδειξαν τις αδυναμίες αλλά και τις αναβαθμίσεις στις υποδομές που χρειάζεται η Περιφέρεια Στερεάς, ώστε να προστατεύσει την αγροτική παραγωγή, αλλά και τις περιουσίες των πολιτών της

Δεν κράτησαν τα αναχώματα των καναλιών στην Κωπαΐδα

Για άλλη μία φορά, οι τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις έδειξαν τις αδυναμίες αλλά και τις αναβαθμίσεις στις υποδομές που χρειάζεται η Περιφέρεια Στερεάς, ώστε να προστατεύσει την αγροτική παραγωγή, αλλά και τις περιουσίες των πολιτών της. Με σημείο αναφοράς τον Κάμπο της Κωπαΐδας, η θεομηνία για άλλη μία φορά έδειξε το άσχημο πρόσωπό της.

Βγήκαν στην επιφάνεια οι αδυναμίες, τα λάθη, καθώς και οι παραλείψεις των υπεύθυνων φορέων. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης δεκάδες χιλιάδες στρέμματα να πλημμυρίσουν και οι παραγωγοί να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, κατά μήκος του Βοιωτικού Κηφισού και λόγω του μεγάλου όγκου του νερού, έσπασαν τα αναχώματα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν και να πληγούν χιλιάδες καλλιέργειες, καλαμποκιού, μηδικής, κηπευτικών, σιτηρών κ.ά.

Όπως μας ενημέρωσε ο Θεόδωρος Χριστοδούλου, γεωπόνος από την περιοχή του Ορχομενού, «η κατάσταση είναι άσχημη και σίγουρα θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στις καλλιέργειες. Νεόφυτες καλλιέργειες μηδικής θα πρέπει να ξανασπαρθούν. Μεγάλο πρόβλημα ίσως προκύψει και στις υπάρχουσες καλλιέργειες μηδικής, αν τα νερά δεν υποχωρήσουν από τις καλλιέργειες και παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο θα ισχύσει και για το καλαμπόκι που είναι φυτρωμένο. Αν το νερό παραμείνει για μεγάλο διάστημα, θα χρειαστεί επανασπορά». Γενικότερα, έτσι όπως δείχνει η κατάσταση για τον Κάμπο της Κωπαΐδας, θα μετατεθούν και οι σπορές του βαμβακιού για αργότερα, με αποτέλεσμα την οψίμηση της παραγωγής. Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Θήβας, χιλιάδες στρέμματα κρεμμυδιών, πατάτας, καρότου και σιτηρών επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Σημαντικές ζημιές σε Φθιώτιδα και Εύβοια

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και για τις άλλες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως η Φθιώτιδα. Μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες παρουσιάστηκαν στη Λαμία στην Ανθήλη, στο Μοσχοχώρι, στην Ηράκλεια και στο Γοργοπόταμο. Επίσης, σοβαρές ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες έχουν γίνει στη Σοφιάδα, στο Βαρδαλή και στο νέο Μοναστήρι. Σε ό,τι αφορά τον Νομό Ευβοίας και, κυρίως, στα κεντρικά και νότια του νησιού υπήρξαν μεγάλες καταστροφές τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στις υποδομές.

Αν. Λυκουρέντζος
«Σε δέκα ημέρες οι εκτιμήσεις»

‘Οπως δηλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Αν. Λυκουρέντζος, κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις θα γίνουν αφότου υποχωρήσουν τα νερά και γίνουν οι περιοχές επισκέψιμες, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου δέκα ημέρες.

Αξίζει να τονιστεί ότι, όπως είναι γνωστό, ο ΕΛΓΑ, παίρνοντας μέτρα για την προστασία από τον COVID-19, έχει θεσπίσει την Προσωρινή Δήλωση Ζημιάς. Για τις δηλώσεις αυτές δεν θα καταβάλλονται τέλη εκτίμησης, τα οποία θα καταβληθούν όταν υποβληθούν οι οριστικές δηλώσεις ζημιάς.

Οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν πάθει ζημιές, μπορούν να παραλαμβάνουν τις δηλώσεις αυτές είτε από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης των Δήμων στα χωριά, είτε από τα δημαρχεία, είτε να τις εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα του δήμου ή του ΕΛΓΑ κι αφού τις συμπληρώσουν να τις καταθέτουν στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου μέχρι τέλος Απριλίου, μετά τη νέα παράταση που δόθηκε.

SOS για τα κηπευτικά

Στον Νομό Ξάνθης, οι αγρότες κάνουν λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στα σπαράγγια και στα υπόλοιπα κηπευτικά λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων που έφερε η πανδημία, καθώς οι δήμοι Μύκης και Ξάνθης είναι σε καραντίνα. Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στην «ΥΧ» ο διευθυντής ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέας Καμαριανάκης, η παραγωγική διαδικασία των κηπευτικών είναι σχεδόν αδύνατη, εξηγώντας στη συνέχεια πως τα προβλήματα των παραγωγών σπαραγγιού σε Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο είναι πολυποίκιλα. «Είναι γεγονός ότι μόλις άρχισε να υπάρχει καλή παραγωγή σε όγκο, χάλασε ο καιρός περίπου σε βάθος δεκαημέρου, ιδιαίτερα οι ισχυρές βροχές και άνεμοι που ξεπερνούσαν τα 100 χλμ./ώρα κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των θερμικών πλαστικών, ξεσκεπάστηκαν οι φυτείες, με αποτέλεσμα να κρυώσει το ριζικό τους σύστημα, να έχουν στρεσαριστεί τα φυτά και να έχει σταματήσει η συγκομιδή. Για να επανέλθουν τα φυτά σε φυσιολογικούς ρυθμούς παραγωγής, θα χρειαστούν περίπου 8-10 ημέρες με καλές συνθήκες. Το σπαράγγι είναι μια δυναμική καλλιέργεια, που καταλαμβάνει περίπου 15.000 στρέμματα στην ΠΑΜΘ και η καλή του τιμή εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ποιότητα και την πρωιμότητα».

Ο κ. Καμαριανάκης αναφέρει πως με τις φετινές καιρικές συνθήκες, δηλαδή μετά τις 29-30 Μαρτίου μέχρι και τις 13-14 Απριλίου έχει χαθεί πάνω από το 60%-70% της παραγωγής, λέγοντας πως οι ισχυροί άνεμοι έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των πλαστικών κάλυψης θερμοκηπίων που παράγουν κηπευτικά, καθώς και τα μανιτάρια. Ειδικά, η συγκεκριμένη μονάδα στο Σούνιο της Ξάνθης, όπως αναφέρει ο παραγωγός, Παράσχος Ευστρατίου, είναι μία από τις έξι πανελλαδικά και η μοναδική σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και, δυστυχώς, η καταστροφή αφορά τις εγκαταστάσεις και την καλλιέργεια μανιταριών.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προστέθηκαν στα προβλήματα των παραγωγών που σχετίζονται με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού (εργάτες γης, υπολειτουργία συσκευαστηρίων, κλειστές λαϊκές αγορές λόγω αναστολής λειτουργίας τους). Στην Ξάνθη, προσθέτει ότι προκλήθηκαν ζημιές και σε ελαιώνες. Στη Ροδόπη κυριαρχεί η μεγάλη καταστροφή που βιώνουν οι καλλιεργητές σπαραγγιού σε 900 στρέμματα, οι οποίοι είδαν το σαββατοκύριακο την ολική καταστροφή της παραγωγής να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια τους. Ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές είπε χαρακτηριστικά «τέτοια καταστροφή δεν έχουμε ξαναδεί».

Στο μέτωπο του Έβρου τα προβλήματα αφορούν όχι μόνο πτώσεις δέντρων και υπερχείλιση ρεμάτων και χειμάρρων, αλλά και την υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαήλοβγκραντ, σύμφωνα με τη Ρηματική Διακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ. Η περιφέρεια ενημέρωσε τους φορείς για αυξημένη προσοχή και παρακολούθηση του φαινομένου και τους πολίτες των παράρδιων και παρέμβριων περιοχών να αποφεύγουν την κίνηση και να απομακρύνουν ζώα και μηχανήματα από τις επίμαχες περιοχές. Στη Σαμοθράκη καταγράφηκε το απόγευμα της Κυριακής η μεγαλύτερη ριπή ανέμου, με 118 χιλιόμετρα ανά ώρα.

 

Kαταστροφές στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Μεγάλες ποσότητες νερού και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα σε υποδομές και καλλιέργειες. Στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου Δράμας τις έντονες χιονοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας διαδέχτηκαν οι βροχές που έλιωσαν μεν το χιόνι, αλλά διπλασίασαν το φορτίο νερού, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα αγροκτήματα Οχυρού, Περιθωρίου και Βροντού, όπου είχαν σιτηρά.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Ιφόγλου, αγρότη και πρόεδρο στο δημοτικό συμβούλιο Νευροκοπίου, «περίπου 3.000 στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα, οπότε δεν μπορούν να αποτυπωθούν οι ζημιές». Οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι, γιατί καθυστερούν σημαντικά οι καλλιεργητικές εργασίες. Προσθέτει ότι παρήγγειλαν μια «υδρολογική μελέτη για να αποτυπωθεί σε βάθος ετών πώς αλλάζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και τα κλιματικά μοντέλα». Στην Καβάλα στο ίδιο έργο θεατές είναι οι αγρότες που έχουν αγροτεμάχια στα Τενάγη Φιλίππων, καθώς η περιοχή πλημμυρίζει και ο κάμπος μετατρέπεται σε θάλασσα.

Η περιοχή έχει αποδειχθεί, όπως επισημαίνεται από αγρότες και πολιτικούς, ότι χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση και αποστραγγιστικά έργα, γιατί οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο.

 

 

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.