Η μεγάλη απόβαση των οινοποιών στη Σαντορίνη

Nέες μονάδες στο νησί και δικές τους παραγωγικές ζώνες στήνουν Κτήματα Αβαντίς, Βιβλία Χώρα και Γεροβασιλείου

Ολοένα και περισσότεροι καταξιωμένοι οινοποιοί αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Σαντορίνη για να φτιάξουν τις δικές τους «ΠΟΠ Σαντορίνες». Σε όσους, δε, κάνουν λόγο για… πολυκοσμία οινοποιών σε ένα μικρό νησί, οι ίδιοι απαντούν ότι τα περιθώρια επέκτασης του αμπελώνα της Σαντορίνης είναι μεγάλα, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή τα στρέμματα με αμπέλια ανέρχονται σε μόλις 10.000, όταν κάποτε ξεπερνούσαν τα 50.000.

Το Κτήμα Αβαντίς και το Κτήμα Βιβλία Χώρα αποτελούν τις τελευταίες «αφίξεις», ωστόσο οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν με πολλά μεγάλα ονόματα του κλάδου να ακούγονται, όπως ο Γιώργος Σκούρας, το Κτήμα Παυλίδα και το Κτήμα Άλφα, χωρίς οι φήμες να επιβεβαιώνονται προς το παρόν από εκείνους που εμπλέκονται στην… ονοματολογία.

Αντίστοιχα, δεν επιβεβαιώνονται ούτε οι φήμες που ήθελαν το οινοποιείο Μπουτάρη, το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα της Σαντορίνης, να βαίνει προς πώληση εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας. Πηγές από την τελευταία αναφέρουν στην «ΥΧ» ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε η μονάδα να μην πωληθεί, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η εξέλιξη αυτή θα αποφευχθεί.

Στο Καμάρι το οινοποιείο του Μούντριχα

Ο Απόστολος Μούντριχας, ιδιοκτήτης του γνωστού Κτήματος Αβαντίς στην Εύβοια, το 2012 οινοποίησε την πρώτη του «Σαντορίνη Αβαντίς» στο οινοποιείο του Γιώργου Γαβαλά στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης. Τα σχέδιά του για το νησί, όμως, δεν περιορίζονται σε αυτό: Όπως ο ίδιος λέει στην «ΥΧ», ο λόγος που αποφάσισε αρχικά να δραστηριοποιηθεί στη Σαντορίνη ήταν το γεγονός ότι οι πελάτες του ζητούσαν κρασί «Σαντορίνη».

Από το 2016 έχει φτιάξει ένα μικρό οινοποιείο στον Βόθωνα, όπου σε συνεργασία με μια μικρή ομάδα παραγωγών που του προμηθεύουν την πρώτη ύλη φτιάχνει μικρή ποσότητα κρασιού.

Ταυτόχρονα, όμως, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη δημιουργία ενός μεγάλου επισκέψιμου χώρου στο Κοντοχώρι: «Πρόκειται για κελάρια για αποθήκευση και ωρίμανση του κρασιού, ένας χώρος όπου θα υπάρχει επίσης εστιατόριο, καθώς και χώρος για να πραγματοποιούνται σεμινάρια», σημειώνει.

Σε αυτή την εγκατάσταση, όπως εξηγεί, δεν θα υπάρχει παραγωγικό κομμάτι. «Αυτό θα μεταφερθεί σε ένα καινούργιο μικρό χώρο που ετοιμάζεται στο Καμάρι και ο οποίος μπορεί να είναι έτοιμος να λειτουργήσει στον τρύγο του 2019, αλλά σε κάθε περίπτωση σίγουρα στον τρύγο του 2020», λέει ο κ. Μούντριχας.

Στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι και η δημιουργία δικού τους αμπελώνα, μεγέθους περίπου 50 στρεμμάτων, μέσα στα επόμενα χρόνια. Από αυτά, τα μισά, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια της επιχείρησης, θα είναι παλαιά αμπέλια, ώστε να υπάρχει «μαγιά» πρώτης ύλης, αλλά στα υπόλοιπα στρέμματα θα φυτευτούν νέα αμπέλια, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν δοκιμές και πειράματα για τη δημιουργία των κρασιών.

«Η Σαντορίνη χρειάζεται αμπέλια, δεν γίνεται να είναι μόνο άσπρα σπιτάκια», τονίζει στην «ΥΧ» ο οινοποιός. «Το έχει ανάγκη και αισθητικά γιατί, όπως όλες οι Κυκλάδες, δεν έχει πράσινο, είναι ξερός τόπος. Ο αμπελώνας θα εμπλουτίσει το πολύ όμορφο τοπίο με πράσινο, κάνοντας ακόμα πιο όμορφο το νησί», καταλήγει.

Η τριάδα της ΤerraSea

Στη Θηρασιά, στο νησάκι δίπλα στη Σαντορίνη που διοικητικά συνδέεται με την Οία, δημιουργούν έναν νέο αμπελώνα μαζί με οινοποιείο τρεις γνωστοί οινολόγοι: ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου), ο Βασίλης Τσακτσαρλής (Κτήμα Βιβλία Χώρα) και η Ιωάννα Βαμβακούρη. Η επιχείρηση έχει την επωνυμία TerraSea – Μικρά Θήρα, όπως φαίνεται ότι ονομαζόταν η Θηρασιά πριν από μερικούς αιώνες από τους ντόπιους.

Το οινοποιείο που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων και ευελπιστούν να ξεκινήσουν εργασίες στο τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να είναι τελικά έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του χρόνου το καλοκαίρι. Η μονάδα προβλέπεται να είναι επισκέψιμη και θα λειτουργεί ως χώρος παραγωγής και εμφιάλωσης.

Η οινολόγος Ιωάννα Βαμβακούρη, που διαθέτει λίγα στρέμματα αμπελώνα στο Ακρωτήρι και στο Μεγαλοχώρι, μιλάει στην «ΥΧ» για τα σχέδια της ομάδας: «Αυτήν τη στιγμή, έχουμε περίπου 50 στρέμματα αμπελώνα στη Θηρασιά, αλλά ο αριθμός των στρεμμάτων αυξάνεται συνεχώς. Ο στόχος μας είναι σε βάθος δεκαετίας να έχουμε όγκο παραγωγής 120.000 φιάλες», λέει η κα Βαμβακούρη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν στόχο φιλόδοξο, αλλά «εφικτό που θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε και τη ζήτηση».

Αγκάθι το κόστος της γης

Ένα από τα βασικά προβλήματα των οινοποιών που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στη Σαντορίνη είναι φυσικά το κόστος της γης, το οποίο είναι πολύ υψηλό, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει, επίσης, να βρουν δικαιώματα για να μπορέσουν να στήσουν τον αμπελώνα που επιθυμούν.