Μεγάλη αύξηση στην τιμή του ελληνικού μυδιού λόγω έλλειψης ανταγωνισμού

Προς πιστοποίηση τα μύδια του Μακρύγιαλου

Σε έναν από τους δυναμικότερους πρωταγωνιστές του αγροδιατροφικού τομέα της ΠΕ Πιερίας εξελίσσονται τα φρέσκα μύδια του Μακρύγιαλου. Με τον Θερμαϊκό Κόλπο να συγκεντρώνει περίπου το 85% της εγχώριας παραγωγής μυδιών, τις 65 παραγωγικές μονάδες των 30 στρ. η καθεμιά (συνολικά περίπου 1.700 στρ. καλλιεργειών), εκ των οποίων δύο βιολογικής καλλιέργειας, τους 150 ανθρώπους που απασχολούνται στη δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας, τους 12.000 τόνους ως ετήσια παραγωγή και τον ετήσιο τζίρο άνω των 8.500.000 ευρώ, ο Μακρύγιαλος Πιερίας είναι η μεγαλύτερη μυδοπαραγωγός περιοχή της χώρας και η μοναδική που έχει θεσμοθετηθεί ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Όπως αναλύει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας, Αναστάσιος Δραγάνης, από την περιοχή διοχετεύονται μύδια άριστης ποιότητας, ασφαλή και ελεγμένα, κατά 95% σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης με πρώτη την Ιταλία όπου εξάγεται το 70% της εγχώριας παραγωγής μας. Στην Ιταλία, καταλήγουν σχεδόν 8.000 τόνοι μυδιών και ακολουθούν η Ισπανία (20%) και η Γαλλία (10%), ενώ ανερχόμενη χώρα είναι και το Βέλγιο.

Η τιμή των μυδιών τον τελευταίο καιρό, λόγω και των προβλημάτων που υπήρχαν στην παραγωγή της Ιταλίας, έχει αυξηθεί από τον παραγωγό. «Οι καλές και πρώτες ποιότητες μυδιών δίνονται από τον παραγωγό γύρω στα 70 λεπτά το κιλό από τα 50 λεπτά που πωλούνταν κι αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη του προϊόντος φέτος στις αγορές εξαιτίας και της απώλειας της ιταλικής παραγωγής. Το μύδι Πιερίας είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από το ιταλικό και πήρε την τιμή που έπρεπε να πάρει. Και αυτή δεν πέφτει, θα παραμείνει», δηλώνει ο κ. Δραγάνης ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, ότι ο επόμενος στόχος που μπαίνει σε εφαρμογή είναι οι διαδικασίες για την πιστοποίηση των μυδιών της περιοχής.

Παρά τα όποια προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που αντιμετωπίζουν οι μυδοπαραγωγοί και τη λιγοστή βοήθεια από το κράτος, όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Δραγάνης, είναι ένας κλάδος με μεγάλη εξέλιξη και προοπτικές στο εξωτερικό.

«Στην Ελλάδα, μόνο το 5% των φρέσκων μυδιών μας καταλήγει στο τραπέζι του καταναλωτή, αφού οι Έλληνες δεν γνωρίζουν τα μύδια –όχι μόνο του Μακρύγιαλου–, και δεν τα προτιμούν», διαπιστώνει ο κ. Δραγάνης. Μάλιστα, εξηγεί πως ίσως σε αυτές τις επιλογές να έπαιξαν ρόλο και κάποιες ιατρικές συστάσεις που ανέφεραν ότι τα μύδια προκαλούν συγκεκριμένα θέματα υγείας.

«Αυτό δεν ισχύει, γιατί τα μύδια έχει αποδειχθεί ότι έχουν θρεπτικά συστατικά, αλλά και Ω3 λιπαρά, ενώ θα πρέπει αναφέρουμε ότι γίνονται συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι στα εργαστήρια και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες –και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες–, προκειμένου ο καταναλωτής να φάει πιστοποιημένα, ελεγμένα και ασφαλή μύδια από την Πιερία», καταλήγει ο πρόεδρος των μυδοκαλλιεργητών.