ΠΕΝΑ: Βράβευση για Έλληνα αγρότη στο 6ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών

ΠΕΝΑ: Βράβευση για Έλληνα αγρότη στο 6ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών

Μία πολλή μεγάλη διάκριση επεφύλασσε για την Ελλάδα το 6ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών, σύμφωνα με δελτίο τύπου της ΠΕΝΑ, καθώς ένα από τα τρία βραβεία απονεμήθηκε σε Έλληνα Νέο Αγρότη. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος πάνω από 200 νέοι αγρότες, από 21 κράτη μέλη της ΕΕ.

Κορυφαίος ευρωπαίος νέος αγρότης στα projects για την «Περιβαλλοντικά βιώσιμη Γεωργία», αναδείχθηκε ο Παύλος Τσακίρης από τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης.

Η οικογενειακή επιχείρηση του Παύλου, παραγωγής βιολογικών αυγών και δημητριακών βραβεύτηκε ειδικά για την υιοθέτηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών και κλιματικών πρακτικών στο χωράφι, που συνεισφέρουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης , ο οποίος σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών,  εδώ και 5 χρόνια, αποτελούν ενεργά μέλη της διοργάνωσης, αφού συνεχάρη τον νέο αγρότη, για τη διάκριση του και την προσφορά του σε προϊόντα υψηλής ποιότητας δήλωσε:

«Μέσα από αυτό το θεσμό του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου δίνουμε βήμα στους νέους αγρότες για την ανταλλαγή, προώθηση και ενθάρρυνσης βέλτιστων πρακτικών, εμπειριών και καινοτόμων ιδεών. Ο στόχος είναι ένας: περαιτέρω ενίσχυση των νέων αγροτών για καλύτερη γεωργία μέσα από βέλτιστες πρακτικές

Η επιλογή των νικητών έγινε μέσα από μια δίκαιη και διαφανή διαδικασία από 5μελή επιτροπή, που αποτελείτο από τους:

  • Norbert LINS, Πρόεδρο της Επιτροπής AGRI, του Ε.Κοινοβουλίου
  • Pierre Bascou, Δ/ντη της  DG AGRI της Ε.Επιτροπής
  • Jannes Maes, Πρόεδρο της CEJA, του Πανευρωπαικου Συμβουλίου Νέων Αγροτών
  • Pekka Pesonen, Γενικό Γραμματέα της COPA-COGECA
  • Thierry de l’Escaille, Γενικό Γραμματέα της ELO

Το βραβείο για την Ψηφιακή Γεωργία απονεμήθηκε στον Wouter Bruins από την Ολλανδία, του οποίου το έργο In Ovo, μέσα από καινοτόμες μεθόδους ευζωίας των ζώων, επιτρέπει την επιλογή, ταξινόμηση και εκκόλαψη μόνο θηλυκών κοτόπουλων.

Ενώ το βραβείο για τα τρόφιμα πήγε στους Josef Obkircher και Andreas Kalser από την Ιταλία με το έργο KIRNIG, όπου καλλιεργούν βιολογικά μανιτάρια σε ειδικές συνθήκες.

https://twitter.com/EUYoungFarmers/status/1337011369527439362?s=20