Για Μεγάλη Εβδομάδα πάει τώρα η πληρωμή των Συνδεδεμένων

Σιγή ιχθύος για το ΟΣΔΕ 2023, ακόμα «έρχονται» οι εφαρμοστικές της νέας ΚΑΠ

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με στόχο την πρώτη πληρωμή στο πλαίσιο των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων 2022, με την ειδική ενίσχυση βάμβακος να προηγείται το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου, δηλώνουν στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παρά τις δηλώσεις ανώτατων στελεχών του Οργανισμού, αλλά και του ΥΠΑΑΤ, ότι η καταβολή των ενισχύσεων θα ξεκινούσε πριν από την 25η Μαρτίου, το σενάριο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δείχνουν πλέον την 30ή ή 31η Μαρτίου για το βαμβάκι. Όσο για τις Συνδεδεμένες, οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Εξάλλου, όλα δείχνουν ότι ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν λόγο να βιάζονται, αφού προς το παρόν τίποτα δεν είναι έτοιμο προκειμένου να ανοίξουν οι Πύλες ΟΣΔΕ έτους 2023, παρά τη φημολογία για το αντίθετο.

Ποια είναι τα δεδομένα μέχρι στιγμής:

✱ Δεν έχει υπογραφεί καμία υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της τιμής ενίσχυσης οποιασδήποτε συνδεδεμένης ενίσχυσης έτους 2022.

✱ Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνουν στην «ΥΧ» ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου.

✱ Πληρωμές Συνδεδεμένων Ενισχύσεων αναμένονται κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

✱ ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν προβεί σε καμία επίσημη ή ανεπίσημη έστω ενημέρωση, προκειμένου να έχουν εικόνα οι παραγωγοί για να προετοιμαστούν ενόψει του ΟΣΔΕ 2023.

✱ Για τη νέα ΚΑΠ, το μόνο που έχει γίνει είναι ότι στις 13 Μαρτίου ορίστηκαν οι Ενδιάμεσοι Φορείς των Παρεμβάσεων Άμεσων Ενισχύσεων και των Τομεακών Προγραμμάτων του Πυλώνα Ι του Στρατηγικού Σχεδίου και τούς ανατέθηκαν καθήκοντα.

✱ Σε συνεχείς ερωτήσεις που έχει απευθύνει η «ΥΧ» στους αρμόδιους σχετικά με την έκδοση των εφαρμοστικών πράξεων, η απάντηση παραμένει ίδια εδώ και δύο μήνες: «Είναι θέμα ημερών».

✱ Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μας ρεπορτάζ, δεν δίνεται καμία σαφής απάντηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ 2023. Ούτε καν εκτίμηση. Οι πιο προσεκτικοί αποφεύγουν να τοποθετηθούν, καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές, ακόμα και σε θεσμικό επίπεδο.