Στη Μεγάλη Εβδομάδα «ποντάρουν» οι παραγωγοί για τα κηπευτικά

Αυξημένες οι τιμές στη Θεσσαλία λόγω παγετού, υποτονική ακόμα η ζήτηση σε πολλές περιοχές

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γεωργία Μπόχτη
Ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου,
Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Διφορούμενη είναι η εικόνα για τη διάθεση των οπωροκηπευτικών ενόψει Πάσχα κυρίως λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους τελευταίους δύο μήνες. Σε περιφέρειες που χτυπήθηκαν από τον παγετό, η τιμή των κηπευτικών παίρνει την ανιούσα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπου οι παραγωγοί μιλούν για σταθερές τιμές, αλλά με υποτονική προς το παρόν ζήτηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από τους συνεχείς παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη ζήτηση που παρατηρείται πριν από το Πάσχα, έφερε αυξήσεις στις τιμές, οι οποίες όμως δεν μπορούν να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Τα προϊόντα που χτυπήθηκαν από τον παγετό, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και μαρούλι, πωλούνται με αυξημένη τιμή, έως και 50% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, οι τιμές παραγωγού, όπως καταγράφονται στη Θεσσαλία τις τελευταίες ώρες, έχουν ως εξής: η ντομάτα 1,30-1,50 ευρώ, το μαρούλι 1,50 ευρώ, το μπρόκολο 1,40-1,50 ευρώ, το κουνουπίδι 1,30-1,40 ευρώ, το κρεμμυδάκι 2 ευρώ/κιλό (50 λεπτά το ματσάκι για 270 γραμμάρια), η πατάτα 50 λεπτά, το σπανάκι 1 ευρώ, το λάχανο 50 λεπτά, η πιπεριά 1,20-1,40 ευρώ και η μελιτζάνα 1,30-1,50 ευρώ.

Αντίθετα, σταθερές παραμένουν οι τιμές των ντόπιων κηπευτικών και των φρούτων στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Το μαρούλι είναι σταθερά στο 1 ευρώ/κιλό, το φρέσκο κρεμμύδι κυμαίνεται στα 30-50 λεπτά το μάτσο, το λάχανο κλείνει τον κύκλο του και παραμένει στα 50 λεπτά/κιλό, ενώ ο μαϊντανός και ο άνηθος κυμαίνονται στα 30-50 λεπτά.

Υποτονικό το ενδιαφέρον

Εν τω μεταξύ, μειωμένη ζήτηση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις αγορές της Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, στα λεγόμενα «περιβόλια» του Νομού Θεσσαλονίκης, στα ανατολικά της πόλης, που τροφοδοτούν με οπωροκηπευτικά την Κεντρική Λαχαναγορά, η κίνηση είναι ιδιαίτερα υποτονική.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών, Αλέξανδρος Μουστάκας, η κλειστή εστίαση είναι ένας από τους παράγοντες της μειωμένης αγοραστικής κίνησης, όπως και το γεγονός ότι πολλοί Βαλκάνιοι που επισκέπτονταν, προ κορωνοϊού, την ΚΑΘ δεν έχουν περάσει εδώ και καιρό τα ελληνικά σύνορα. «Λίγες μόνον ημέρες πριν από τις γιορτές του Πάσχα και η εικόνα σε σχέση με πέρσι είναι πολύ διαφορετική. Φέτος, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για αγορά οπωροκηπευτικών». Σε ό,τι αφορά τις τιμές, τα διάφορα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κυμαίνονται περίπου στο 1 ευρώ, ενώ τα κολοκύθια στα 60-70 λεπτά το κιλό.

Μειωμένη είναι η ζήτηση και σε περιοχές της Πελοποννήσου. Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Κοντολέων από το Λεωνίδιο Αρκαδίας, το μαρούλι κινείται στα 0,20-0,25 ευρώ/τεμάχιο με περιορισμένη ζήτηση, η ντομάτα πάει από 0,70 έως 1 ευρώ και το αγγούρι στα 0,70 ευρώ. «Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και αυτό φαίνεται από τις μειωμένες παραγγελίες», σημειώνει.

Αισιοδοξία

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην Αργολίδα, όπου ο Θωμάς Χουντάλας από τα Ίρια αναφέρει ότι «οι αγκινάρες ξεκίνησαν από 3-4 ευρώ για τη δεύτερη ποιότητα στο δέμα των 20 τεμαχίων και έφθασαν μέχρι 8 ευρώ η πρώτη ποιότητα. Τα μαρούλια κινούνται στα 0,25 ευρώ/τεμάχιο, αλλά αναμένεται αύξηση που θα φθάσει τα 0,30 ευρώ. Τέλος, οι Λόλες κινούνται στα 20-25 λεπτά/τεμάχιο».

Ο Γιώργος Αρώνης από τη Μονεμβασιά επισημαίνει ότι «για τα κρεμμύδια ήταν μία κακή χρονιά και η ζημιά σε σχέση με πέρσι έφθασε το 50% λόγω της δράσης που είχαν μύκητες. Ενώ την περασμένη χρονιά έδιναν 80 λεπτά για το κίτρινο φέτος δίνουν 40 λεπτά, και ενώ πέρσι το κόκκινο είχε άνοιγμα 1,10 ευρώ φέτος έχει 70 λεπτά».

Από την περιοχή της Τριφυλίας, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει ότι «για το αγγούρι η τιμή διαμορφώνεται στα 20 λεπτά/τεμάχιο και υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω του αναμενόμενου ανοίγματος της αγοράς. Για την ντομάτα, η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 90 λεπτά/κιλό».

Για επάρκεια στην αγορά των υπαίθριων κηπευτικών κάνει λόγο ο Κώστας Λουκίσας, γεωπόνος και παραγωγός από την περιοχή της Θήβας. Το σπανάκι πωλείται στα 55 έως 65 λεπτά/κιλό, το μαρούλι το τεμάχιο στα 22-25 λεπτά, ο άνηθος (250 γραμ.) κυμαίνεται από 20 έως 25 λεπτά, ενώ στην ίδια περίπου τιμή ο μαϊντανός και το φρέσκο κρεμμύδι.

ΦΡΑΟΥΛΑ
«Βασίλισσα» το Πάσχα

Μία από τις καλύτερες χρονιές της διανύει η ελληνική φράουλα, η ζήτηση της οποίας έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, λόγω και του Πάσχα, με την τιμή παραγωγού να κυμαίνεται στο 1,20 ευρώ/κιλό και να διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 3,5 έως 5,5 τόνους το στρέμμα, ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, είναι αυξημένες κατά 2.000 στρέμματα. σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τα 15.000.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η φράουλα παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με βασικότερους την ποιότητά της που έχει γίνει πλέον γνωστή στην Ευρώπη και τη μείωση της παραγωγής της Ισπανίας, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

«Οι κόποι που καταβάλλουμε όλα αυτά τα χρόνια για την ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής φράουλας αποδίδουν καρπούς και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό», τονίζει στην «ΥΧ» ο παραγωγός και εξαγωγέας φράουλας, Δημήτρης Τακτικός.