Μεικτές οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή πρωτογενή παραγωγή

Καταρρέουν τα ιταλικά κρασιά, ανεπηρέαστες οι ευρωπαϊκές καλλιέργειες σιτηρών

Το λουκέτο στην εστίαση και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λόγω COVID-19 έχει συρρικνώσει δραματικά τις επιλογές των αγροτών για τη διάθεση της παραγωγής τους. Στην Ιταλία, το υποχρεωτικό κλείσιμο των μπαρ, των τρατοριών, των εστιατορίων και των αγροτουριστικών καταστημάτων έχει προκαλέσει «χιονοστιβάδα» επιπτώσεων στην εγχώρια αγροδιατροφή, με τεράστιες απώλειες ειδικά για τον οινοποιητικό κλάδο.

Η μεγάλη αγροτική ένωση Coldiretti εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση μετά την παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Ιταλία μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν πλέον θα επιτρέπεται σε εστιατόρια και καφετέριες να αρχίσουν ξανά τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης, το 39% των ιταλικών οινοποιείων έχει καταγράψει απότομη πτώση του κύκλου εργασιών του, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας που «θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον του ιταλικού κρασιού».

Ο οινοποιητικός κλάδος της χώρας απασχολεί 1,3 εκατομμύρια άτομα και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 11 δισ. ευρώ. Η Coldiretti επισημαίνει ότι οι πωλήσεις δεν έχουν μειωθεί μόνο εξαιτίας του κλεισίματος των επιχειρήσεων εστίασης, αλλά και λόγω του απότομου τερματισμού της τουριστικής κατανάλωσης προϊόντων οίνου, όπως και της πτώσης των εξαγωγών. Τονίζει δε ότι οι πωλήσεις κρασιού στα σούπερ μάρκετ δεν δύνανται να αντισταθμίσουν το κενό των προϊόντων που διατίθενται στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καφέ, δεδομένου ότι το λιανεμπόριο προσανατολίζεται κυρίως σε χαμηλές τιμές και μαζική κατανάλωση.

Η αγροτική οργάνωση παρουσίασε στην ιταλική κυβέρνηση ένα σχέδιο για τη διάσωση αμπελώνων, το οποίο περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εθελοντικής απόσταξης που προβλέπει την εκροή τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων εκατόλιτρων κρασιού από την αγορά στην παραγωγή απολυμαντικών αλκοολούχων αντισηπτικών. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να αποβεί ευεργετικό για τον εγχώριο κλάδο της οινοποίησης, καθώς θα μείωνε τα πλεονάσματα της ιταλικής παραγωγής.

Εμπειρογνώμονες Κομισιόν: «Ο κορωνοϊός δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στις σπορές σιτηρών»

Στον αντίποδα, άκρως ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα πορίσματα των αναλυτών για τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες σιτηρών. Οι μελέτες δεν εντόπισαν στοιχεία που να συνηγορούν ότι οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού παρεμποδίζουν τη σπορά των ανοιξιάτικων και των καλοκαιρινών σιτηρών. Όλα αυτά, παρά τις εκτεταμένες ανησυχίες που είχαν εκφράσει οι αγρότες σχετικά με την έλλειψη εργατικών χεριών και τις διαταραχές του εφοδιασμού σε αγροχημικά.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να συνηγορεί ότι η ασθένεια COVID-19 είχε σημαντική επίδραση στη σπορά των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών καλλιεργειών», παρόλο που «η διαθεσιμότητα εργασίας παραμένει βασική ανησυχία» και έχει διατυπωθεί αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εισροών. Ως προς αυτό το κομμάτι, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «η προμήθεια σπόρων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων φαίνεται να είναι επαρκής και δεν αναμένονται άμεσες διαταραχές».

Ας μην ξεχνάμε ότι το ξεκίνημα της άνοιξης έχει φέρει τις καλλιέργειες σιτηρών στη Δυτική Ευρώπη αντιμέτωπες με εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, κάτι που από μόνο του αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. «Χρειάζονται επειγόντως περισσότερες βροχοπτώσεις», τονίζουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ στην τελευταία έκδοση της έκθεσης MARS του Κοινού Κέντρου Ερευνών, που δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, οι περισσότερες χειμερινές καλλιέργειες βρίσκονται ακόμα σε καλή κατάσταση και, εφόσον αυξηθούν οι βροχές, προβλέπεται να διατηρηθεί η θετική προοπτική της απόδοσής τους.

Στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, η σπορά και η φύτρωση των σιτηρών έχει υποστεί πιέσεις από εμβόλιμες ψυχρές περιόδους στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν καταγράψει ένα ευπρόσδεκτο πλεόνασμα βροχοπτώσεων.