Μειωμένα επίπεδα στρες… σε κτηνοτρόφους από τα σύγχρονα συστήματα αρμέγματος και σίτισης των ζώων

Οφέλη όχι μόνο στην παραγωγικότητα μιας εκμετάλλευσης, αλλά και στην ψυχική υγεία των κτηνοτρόφων αναζητούν ερευνητές από τη Σουηδία και τον Καναδά σχετικά με τη χρήση αυτόματων συστημάτων αρμέγματος και τροφής.

Σήμερα, πολλοί είναι οι αγρότες που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα αρμέγματος για να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από την κτηνοτροφική τους μονάδα. Αυτά τα συστήματα, πρώτα απ’ όλα, παρέχουν σημαντική εξοικονόμηση εργασίας, ευελιξία χρόνου, ενώ επίσης παρέχουν συνεχή ανάλυση της απόδοσης και της υγείας κάθε ζώου μεμονωμένα, επιτρέποντας τη βελτιωμένη διαχείριση της υγείας και της ευημερίας τους.

Ωστόσο, αυτού του είδους τα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν και το άγχος των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με τους Σουηδούς επιστήμονες. Οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις, είτε αυτές είναι οικονομικές είτε σχετίζονται με την αύξηση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης. Επιπλέον, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές συνθήκες, όπως ο καιρός, οι αλλαγές στην αγορά, οι κανονισμοί, αλλά και οι ενδεχόμενες ασθένειες των ζώων, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Με βάση τα παραπάνω, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υψηλές απαιτήσεις εργασίας και οι προσδοκίες για αύξηση της παραγωγικότητας, σε συνδυασμό με τον χαμηλό έλεγχο και την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα στρες, κακή ψυχική υγεία και κατάθλιψη.

Σε επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από το πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο του Καναδά διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης ήταν χαμηλότερα σε εκείνους τους αγρότες που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα σίτισης και αρμέγματος.

Τα αποτελέσματα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δείχνουν τα πιθανά οφέλη αυτών των συστημάτων στην ψυχική υγεία των αγροτών, καθώς πολλοί ήταν οι αγρότες που ανέφεραν ότι έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους, με την αγροτική εργασία να είναι λιγότερο αγχωτική και σωματικά απαιτητική.