Μειωμένες παραγωγές παντού στον θεσσαλικό κάμπο λόγω κλιματικής κρίσης

Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί – Τι ισχύει για κάθε προϊόν

Οι επιστήμονες συμφωνούν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολιστικού σχεδίου προστασίας από την κλιματική αλλαγή για όλους τους δήμους που διαθέτουν ποτάμια, καθώς η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει.

Συνήθως τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια αναφερόμασταν στον χρωματιστό θεσσαλικό κάμπο, με έμφαση στο κίτρινο στάχυ των σιτηρών, στα πράσινα βαμβακοχώραφα και στη ροδακινή απόχρωση των δέντρων. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel, ο αλλόκοτος καιρός έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις καλλιέργειες και, κατά συνέπεια, στο αγροτικό εισόδημα.

Σιτηρά

Τα πρώτα αλώνια στα κριθάρια έδειξαν κακές ποιότητες, ως συνέπεια των πολλών ζιζανίων που είχαν κυριεύσει τις φυτείες το προηγούμενο διάστημα. Τα σιτηρά, λόγω της ξηρασίας του Μαρτίου, κιτρίνισαν πρόωρα και οι στρεμματικές αποδόσεις υπολογίζονται μειωμένες έως και 40%, σε ορισμένες περιοχές.

Βαμβάκι

Στα βαμβακοχώραφα έχουν γίνει και τρεις επανασπορές, με τους παραγωγούς να παραπονιούνται για τον προβληματικό σπόρο που προέκυψε στα σπορόκεντρα του πλημμυρισμένου κάμπου. Στην κατεξοχήν βαμβακοπαραγωγική περιοχή της Καρδίτσας, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Καρδίτσας, η καλλιέργεια βαμβακιού στον νομό είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και με πολλά προβλήματα που οδηγούν σε επανασπορές. Έτσι, τα καλλιεργούμενα στρέμματα στα οποία θα γίνει συγκομιδή ανέρχονται σε 310.000, από 350.000 που ήταν το 2023. Οι γεωπόνοι αναφέρουν ως αιτία του κακού τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει ανέβει πολύ, με αποτέλεσμα τα χωράφια να έχουν υγρασία και το χώμα χαμηλές θερμοκρασίες.

Δέντρα

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Ακαρπία και μικροκαρπία παρατηρούνται στα περισσότερα δέντρα, φέρνοντας τους παραγωγούς σε αδιέξοδο, αφού, ως γνωστόν, ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τέτοια φαινόμενα.

Στο ίδιο έργο θεατές και οι παραγωγοί αμπέλου, οι οποίοι κινδυνεύουν από περονόσπορο και οι καστανάδες για μία ακόμη χρονιά από φαιά σήψη.

Ημερίδα για την κλιματική κρίση

Στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα είχε ως στόχο το τριήμερο εκδηλώσεων, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή: Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η Θεσσαλία μετά τον Daniel», που διοργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια και την αρωγή του «Πράσινου Ταμείου».

Οι επιστήμονες, που μίλησαν, συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολιστικού σχεδίου προστασίας από την κλιματική αλλαγή για όλους τους δήμους που διαθέτουν ποτάμια, καθώς η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει.