Μείον 2% στη διεθνή σοδειά σιταριού για το 2018/2019 προβλέπει το IGC

igc-sitari

Για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC) προβλέπει μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού (σκληρού και μαλακού) για τη νέα σεζόν 2018/2019. Ωστόσο, η παραγωγή καλαμποκιού θα σημειώσει μέτρια άνοδο, όπως και το ίδιο θα συμβεί σε κριθάρι και ελαιοκράμβη.  Συγκεκριμένα, αναμένεται μείωση της τάξης του 2% από το 2016/2017 στη συνολική διεθνής παραγωγή δημητριακών, η οποία θα αγγίξει τους 2,094 δισ. τόνους και θα είναι μειωμένη κατά 6 εκατ. τόνους από την προηγούμενη εκτίμηση των αναλυτών του IGC.

Πιο αναλυτικά, η μείωση της παραγωγής θα προέλθει κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι σπάρθηκαν λιγότερες εκτάσεις με σιτάρι. Οι αναλυτές του IGC κάνουν λόγο για μείωση κατά 600.000 εκτάρια (6 εκατ. στρέμματα), οπότε σπάρθηκαν περί τα 217,9 εκατ. εκτάρια παγκοσμίως με σιτάρι. «Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο των φυτεύσεων οδήγησαν σε μείωση των εκτάσεων με μαλακό σιτάρι σε Ινδία, Ρωσία, Μαρόκο και κάποιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Την ίδια ώρα, αναμένεται αύξηση κατά 2,2% στα 15,5 εκατ. εκτάρια (155 εκατ. στρέμματα) στις ΗΠΑ και συν 2,4% στα 9,2 εκατ. εκτάρια (92 εκατ. στρέμματα) για τα καναδικά σιτάρι.

Μείωση παραγωγής και αποθεμάτων

Η μικρότερη έκταση σιταριού παγκοσμίως θα  οδηγήσει κατ’ επέκταση, σύμφωνα με το IGC, σε μείωση της παραγωγής κατά 16 εκατ. τόνους σε σύγκριση με πέρσι, φτάνοντας τελικά τους 741 εκατ. τόνους. Πρόκειται για την πρώτη μείωση στη διεθνή σοδειά σιταριού από τη σεζόν 2012/2013. Επιπλέον, θα σημειωθεί και πτώση των διεθνών αποθεμάτων κατά 5 εκατ. τόνους στους 250 εκατ. τόνους. «Και τα δύο αυτά γεγονότα, μικρότερη παραγωγή και πτώση αποθεμάτων καταγράφονται για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, όμως ακόμη έχουμε τα δεύτερα μεγαλύτερα ιστορικά αποθέματα», επισημαίνουν οι αναλυτές τουIGC, προσθέτοντας ότι: «η μείωση των αποθεμάτων θα επικεντρωθεί στις χώρες εξαγωγής – των οποίων οι προμήθειες, δεδομένου ότι είναι διαθέσιμες στην παγκόσμια αγορά, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την προοπτική των τιμών – ενώ για τα αποθέματα στην Κίνα πιθανόν να δούμε περαιτέρω συσσώρευσή τους».

Οριακή μείωση στο καλαμπόκι, ανοδικά κριθάρι και ελαιοκράμβη

Για το καλαμπόκι, το IGC, στην πρώτη πρόβλεψή του για το 2018/2019, προέβλεψε οριακή μείωση της έκτασης σε τριετή χαμηλά, ήτοι 185,3 εκατ. εκτάρια.

Παράλληλα, για το κριθάρι, με βάση τις πρώτες προβλέψεις για το 2018/2019 του IGC, αναμένεται αύξηση εκτάσεων κατά 900.000 εκτάρια φτάνοντας σε υψηλά τριετίας ήτοι 48,2 εκατ. εκταρίων, χάρη στις αυξήσεις σε όλες τις κορυφαίες χώρες παραγωγής – Αυστραλία, ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία. Η περιοχή της ΕΕ όπου καλλιεργείται κριθάρι εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά περίπου 400.000 εκτάρια σε υψηλά εννιά ετών φτάνοντας τα 12,5 εκατ. εκτάρια.

Εκτάσεις κέρδισε και η ελαιοκράμβη ειδικά στον Καναδά και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ως εκ τούτου οι διεθνείς εκτάσεις βρίσκονται σε πολυετή υψηλά επίπεδα στα 37,1 εκατ. εκτάρια. Τέλος, η διεθνής παραγωγή ελαιοκράμβης αναμένεται να φτάσει τους 74,7 εκατ. τόνους.