Μειώνονται τα στρέμματα, αυξάνεται η ελάχιστη τιμή στα συμβολαιακά σκληρού σιταριού της Barilla

Από 25 λεπτά/κιλό ξεκινούν οι συμβάσεις που θα κλείσει φέτος στο σκληρό σιτάρι η εταιρεία, διατηρούνται τα ποιοτικά πριμ

Στην αναπροσαρμογή της πολιτικής της, σε ό,τι αφορά τη συμβολαιακή καλλιέργεια σκληρού σιταριού προχωράει η Barilla Ελλάς, ανταποκρινόμενη με τον τρόπο αυτόν στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει τόσο η υγειονομική κρίση όσο και η μεταβολή των συσχετισμών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια και, κατ’ επέκταση, στην ελληνική αγορά.

Το πρόγραμμα που εδώ και μια 20ετία τρέχει στη χώρα μας η θυγατρική του ιταλικού κολοσσού ζυμαρικών είχε σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή των 70.000 στρεμμάτων, ενώ πέρυσι… έπιασε κορυφή, αγγίζοντας τα 73.000 στρέμματα και δίνοντας μια παραγωγή περίπου 28.000 τόνων σιταριού υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Για τη φετινή καλλιεργητική σεζόν, ωστόσο, η εταιρεία τοποθετεί τον πήχη αρκετά χαμηλότερα, προβλέποντας μια μείωση της τάξης του 30% στις εκτάσεις που θα σπαρθούν συμβολαιακά με αντίστοιχη μείωση του τονάζ.

Πεσμένη η κατανάλωση

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Αγοράς Πρώτων Υλών, Κώστα Θεοχαρίδη (φωτό), τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν την Barilla Eλλάς στην αναθεώρηση του σχεδιασμού της. «Ο πρώτος έχει να κάνει με τη μείωση της κατανάλωσης, κυρίως των εξαγωγών, η οποία, αν εξαιρέσουμε τη βραχύβια έκρηξη στο κανάλι της λιανικής κατά το πρώτο λοκντάουν την άνοιξη του 2020, έχει σαφέστατα επηρεαστεί στη διετία της πανδημίας. Αναμένουμε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει επιπλέον επίπτωση από τις ανατιμήσεις που ήδη καταγράφονται στο ράφι», εξηγεί στην «ΥΧ».

Ο δεύτερος λόγος, όπως προσθέτει, σχετίζεται με τα πολύ υψηλά κοστολόγια τα οποία, εν μέσω αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, των μεταφορικών, της ενέργειας και, βέβαια, των τιμών παραγωγού, καλούνται να επωμιστούν οι βιομηχανίες. «Λόγω του ελλείμματος στην παγκόσμια αγορά που προκάλεσε η μείωση των σοδειών της Β. Αμερικής και, ιδίως, του Καναδά, οι τιμές του σκληρού σιταριού έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα που καθιστούν απαγορευτικό το να υποστηρίξει κανείς επιπλέον κόστη. Και για εμάς στην Barilla η συμβολαιακή, με τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε και την προσεγγίζουμε, δεν είναι μια φθηνή, αλλά μάλλον μια ακριβή λύση», τονίζει ο κ. Θεοχαρίδης.

Λιγότερο πρόθυμοι οι αγρότες

Ο τρίτος λόγος που συνδέεται με όλα τα παραπάνω και οδηγεί νομοτελειακά στη μείωση των συμβολαιακών εκτάσεων έχει να κάνει, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, με την ανταπόκριση των ίδιων των παραγωγών. «Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και με αυτές τις τιμές του σκληρού σιταριού, ανεξάρτητα από τις δικές μας προθέσεις, προβλέπουμε ότι θα υπάρχει και μειωμένο ενδιαφέρον από την πλευρά των καλλιεργητών.

Κι αυτό γιατί η βάση και η λογική των συμβολαίων είναι να εξασφαλίσουν στον παραγωγό την κάλυψη των καλλιεργητικών του εξόδων συν ένα μικρό κέρδος που θα του επιτρέψει να παραμείνει βιώσιμος. Υπό μια έννοια, λοιπόν, λειτουργούν σαν προστατευτικό δίχτυ, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την αγορά. Σε μια τέτοια συνθήκη, όπως είναι αυτή που βιώνουμε σήμερα, βλέπουμε ότι ο παραγωγός δεν νιώθει τόσο πολύ την ανάγκη για το δίχτυ αυτό και τις δεσμεύσεις που προϋποθέτει», υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας.

«Άσχετα όμως από την αίσθηση που μπορεί να έχουν οι καλλιεργητές, η Barilla μένει πιστή στη λογική των συμβολαίων της. Έτσι, αναγνωρίζοντας ότι για την καλλιεργητική περίοδο που ακολουθεί το κόστος καλλιέργειας θα είναι αυξημένο κατά 25% λόγω αύξησης των τιμών των εισροών, αυξάνει και την ελάχιστη εγγυημένη τιμή στα 25 λεπτά/κιλό για τις ποικιλίες της με την ελάχιστη προδιαγραφή 13% πρωτεΐνη», προσθέτει ο κ. Θεοχαρίδης.

Συν 2 λεπτά για πρωτεΐνη άνω του 14%

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η Βarilla Hellas εκτιμά ότι οι εκτάσεις με τα συμβολαιακά σκληρά σιτάρια θα κυμανθούν κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο μεταξύ 50.000 και 55.000 στρεμμάτων. Για άλλη μια χρονιά, η ποικιλία Svevo θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του προγράμματος, ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνει πλέον με αξιώσεις και η Puro, η οποία, μετά τα περσινά πιλοτικά 1.000 στρέμματα, αναμένεται να σπαρθεί φέτος σε 5.000 στρέμματα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα γνωστά ποιοτικά πριμ που προσφέρει η εταιρεία (+1 λεπτό/κιλό για πρωτεΐνη άνω του 13,5% και +2 λεπτά/κιλό για πρωτεΐνη άνω του 14%) παραμένουν ως έχουν. Αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, υπαγορεύεται από τη λογική της πριμοδότησης της ποιότητας, την οποία, όπως επισημαίνει, έφεραν και, εν συνεχεία, εμπέδωσαν στην ελληνική αγορά τα συμβόλαια της Barilla. «Για εμάς, η συμβολαιακή αγκαλιάζει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από το γενετικό υλικό και τις καλλιεργητικές πρακτικές μέχρι τις συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης του σκληρού σιταριού, αφού συγκομισθεί.

Από την πρώτη στιγμή, δώσαμε έμφαση στην πριμοδότηση της ποιότητας και, φυσικά, στον διαχωρισμό του προϊόντος με βάση τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο, εισαγάγαμε την πρωτεΐνη ως βασικό κριτήριο και παράμετρο ποιότητας του σιταριού και, για να το πετύχουμε αυτό, διαδώσαμε και τα όργανα που ήταν απαραίτητα για τη μέτρησή της», εξηγεί.

«Η ποιότητα αμείβεται»

«Αν προσθέσει κανείς σε όλα αυτά και τα συστήματα υπολογισμού της τιμής τύπου price formula που καθιερώσαμε, θεωρώ ότι συμβάλαμε τα μέγιστα, ώστε να καταργηθεί στην ελληνική αγορά το κλισέ ότι ‘‘η ποιότητα δεν πληρώνεται’’. Όπως έδειξαν και εξακολουθούν να δείχνουν τα συμβόλαια της Barilla, η ποιότητα στο σκληρό σιτάρι ανταμείβεται και αυτό το γνωρίζουν πρώτοι από όλους οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν δει ξεκάθαρο οικονομικό όφελος από τη συνεργασία μαζί μας», σημειώνει ο κ. Θεοχαρίδης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Αγοράς Πρώτων Υλών της Barilla Ελλάς, η μείωση των συμβολαιακών εκτάσεων αφορά, κατ’ αρχάς, τη φετινή χρονιά, χωρίς επί του παρόντος τουλάχιστον να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής. «Η συμβολαιακή είναι ένα δυναμικό εργαλείο που προσαρμόζεται στις επιταγές των ημερών. Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά και με τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν, αν χρειαστεί, θα αναπροσαρμόσουμε τη χρήση του», καταλήγει.

Τσίμπησε άλλα 5 ευρώ η Φότζια

Κατά 5 ευρώ/τόνο ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα οι τιμές του σκληρού σιταριού στη λίστα της Φόζια. Έτσι, τα πλέον ποιοτικά σιτάρια (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80%) διαπραγματεύονται από 550 έως 555 ευρώ/τόνο, η αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65%) μεταξύ 540 και 545 ευρώ/τόνο και η τρίτη κατηγορία (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%) μεταξύ 535 και 540 ευρώ/τόνο (σ.σ. τιμές αποθήκης παραγωγού).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021