Μειώθηκε το ενδιαφέρον για νέες οικοτεχνίες στην Αργολίδα

«Απότομη βουτιά» έχει κάνει το ενδιαφέρον των παραγωγών για την οικοτεχνία στην Αργολίδα. Ενώ μέχρι την περασμένη χρονιά είχαν καταγραφεί 39 οικοτεχνίες, το 2019 κλείνει με μόνο μία έγκριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 εγκρίθηκαν στην ΠΕ Αργολίδας 17 οικοτεχνίες, το 2017 εγκρίθηκαν 9, ενώ πέρυσι 13. Από αυτές, για προσωπικούς τους λόγους, ζήτησαν διαγραφή τέσσερις παραγωγοί από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνιτών.

Οι περισσότερες οικοτεχνίες που καταγράφονται έχουν έδρα την Αρχαία Επίδαυρο (δέκα στο σύνολο), ενώ στο Μαλανδρένι βρίσκονται έξι. Οι υπόλοιπες έχουν την έδρα τους σε διάφορες περιοχές της περιφερειακής ενότητας. Συγκεντρωτικά, στον δήμο Ναυπλιέων υπάρχουν έξι οικοτεχνίες, στον Δήμο Άργους-Μυκηνών 14, στον Δήμο Επιδαύρου 12, και στον Δήμο Ερμιονίδας τρεις.

«Υπάρχει πρόβλημα με τη νομοθεσία για όσους θέλουν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να προχωρήσουν σε εξαγωγές», εξηγεί στην «ΥΧ» η Κατερίνα Κρυώνη, μελισσοκόμος και οικοτέχνις στην Επίδαυρο. «Στα εμπόδια που υπάρχουν προστέθηκε και άλλο ένα, με την απόφαση που απαγορεύει την πώληση μελιού εκτός της περιφέρειάς μας, ώστε να μας οδηγήσει σε συσκευαστήριο και να αυξηθεί έτσι το κόστος μας», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι οικοτέχνες έχουν δικαίωμα να παράγουν 25 κιλά μέλι τον χρόνο από κάθε κυψέλη και συνολικά να μην υπερβαίνουν τα 1.250 κιλά.