Δευτεραθλήτρια στο λαθρεμπόριο καπνού παραμένει η Ελλάδα

Μάστιγα παραμένει το φαινόμενο της εισαγωγής λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας, παρά το γεγονός  ότι υπήρξε μείωση στο λαθρεμπόριο  σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με επίκαιρη ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή, σε σημείο η Ελλάδα να καταλαμβάνει τη 2η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, ο όγκος των παράνομων τσιγάρων μειώθηκε κατά 12% συγκριτικά με το 2015, λόγω των ελέγχων, δηλαδή κατέβηκε ο δείκτης από 19,8% στο 18,8% κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με μελέτη από το Royal Services Institute.

Παρά ταύτα οι απώλειες από τα λαθραία τσιγάρα, σύμφωνα με την ερώτηση, που απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο ανέρχonται σε πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, φαίνεται πως στο λαθρεμπόριο, όπως σημειώνεται, διαπιστώνονται και συγκεκριμένες προτιμήσεις, με τις ροές των «φθηνών λευκών» να ανέρχονται στο 44% του συνολικού παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

Ο όγκος των παράνομων τσιγάρων, που  διακινούνται χωρίς παραστατικά στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο έγγραφο, παραμένει ακόμη υψηλός κι ανέρχεται στα 3,62 δισεκατομμύρια τσιγάρα εξ ου και ζητείται μεταξύ άλλων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, να δώσει τη δέουσα προσοχή όχι μόνο στους ελέγχους αλλά και στη μείωση της φορολογίας τσιγάρων, για εξορθολογισμό της αγοράς.