Τα πρώτα βήματα από την ΕΕ για τη μείωση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα

akrylamidio-trofima

Τα κράτη μέλη υιοθέτησαν πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα καθώς σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί καρκίνο. Με τους νέους κανόνες, η βιομηχανία τροφίμων, οι αλυσίδες fast food και τα εστιατόρια θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα προϊόντα τους παραμένουν κάτω από τα κριτήρια αναφοράς. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ είχε στηριχθεί στις εθελοντικές προσπάθειες της βιομηχανίας για τη μείωση του ακρυλαμιδίου. Ωστόσο, τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα των Ευρωπαίων παρέμειναν σχεδόν τα ίδια.

Η καταναλωτική οργάνωση BEUC εκφράζει την ικανοποίησή της για την κίνηση αυτή που καταγράφεται ως το πρώτο βήμα στη μείωση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Ωστόσο, εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός πως η ΕΕ δεν έθεσε δεσμευτικά όρια. Η οργάνωση προτρέπει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα αυτό και να θέσουν δεσμευτικά όρια για ορισμένα τρόφιμα.

Ο Monique Goyens, Γενικός Διευθυντής του BEUC, δήλωσε:

“Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από τότε που οι επιστήμονες έμαθαν για το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα και προειδοποιούν για την επίδρασή του στην υγεία. Ωστόσο, τα επίπεδα στα τρόφιμα των Ευρωπαίων παρέμειναν σχεδόν τα ίδια. Επομένως, είναι καλά νέα ότι η ΕΕ επιβάλλει τελικά στη βιομηχανία να δράσει ώστε να μειωθεί το ακρυλαμίδιο στις πατάτες, τα πατατάκια, το ψωμί, τα μπισκότα και το καφέ.

«Ωστόσο, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι απαιτούνται δεσμευτικά όρια για την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών. Χωρίς υποχρεωτικά όρια, θα επιτρέπεται στους παραγωγούς τροφίμων να πωλούν προϊόντα που περιέχουν υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου. Επιπλέον, τα νόμιμα όρια θα ισχύουν εξίσου για τα εισαγόμενα τρόφιμα».

Ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά όταν τα τρόφιμα αμύλου όπως οι πατάτες ψήνονται ή τηγανίζονται. Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το ακρυλαμίδιο στη διατροφή προκαλεί καρκίνο στα ζώα και συνεπώς οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου για τους καταναλωτές όλων των ηλικιών. Το 2015, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Οι καταναλωτές εκτίθενται σε ακρυλαμίδιο μέσω των βιομηχανικά παραγόμενων τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων τσιπς, ψωμί, μπισκότα, καφές), αλλά και από το μαγείρεμα στο σπίτι.

Οι τεχνικές για τη μείωση του ακρυλαμιδίου σε προϊόντα με βάση την πατάτα περιλαμβάνουν τη χρησιμοποίηση ποικιλιών πατάτας που είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ακρυλαμίδιο, τη σωστή αποθήκευση και το τηγάνισμα σε χαμηλότερη θερμοκρασία.