Μεξικό: Συζητήσεις για την τροποποίηση της απαγόρευσης σχετικά με το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι των ΗΠΑ

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού σχετικά με το σχέδιο του τελευταίου να απαγορεύσει τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού. Πλέον, η εμπορική διαφωνία κινδυνεύει να πάρει διαστάσεις εκτεταμένης διπλωματικής διαμάχης, καθώς, εάν το Μεξικό θέσει σε εφαρμογή την απαγόρευση, θα βάλει μπλόκο στις εξαγωγικές ροές μεγάλου μέρους της παραγωγής των ΗΠΑ.

Ωστόσο, μένει να φανεί το κατά πόσο το Μεξικό θα έχει την ικανότητα να καλύψει το έλλειμμα προϊόντων που θα προκύψει από μια τέτοια κίνηση.

Προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, ο υπουργός Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ, Τομ Βίλσακ, και η Αμερικανίδα εμπορική εκπρόσωπος (USTR), Κάθριν Τάι, φιλοξένησαν πριν από μερικές μέρες στην Ουάσιγκτον ανώτερους Μεξικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του USDA, η ομάδα πραγματοποίησε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το διάταγμα του προέδρου του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σχετικά με το εμπόριο. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Μεξικό έθεσε επί τάπητος ορισμένες πιθανές τροποποιήσεις στο διάταγμα.

Το ζήτημα είναι κρίσιμο για τους παραγωγούς καλαμποκιού των ΗΠΑ, καθώς το Μεξικό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τις καλλιέργειές τους. Ωστόσο, θα υποχρεώσει τον Λόπες Ομπραδόρ σε υπαναχώρηση από μια υψηλού προφίλ δέσμευση για σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγωγών γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού για ανθρώπινη κατανάλωση έως το 2024.

Το μεγαλύτερο μέρος του καλαμποκιού που καλλιεργείται στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένο.