Μελέτες για την αναγέννηση του παλιού Αρσανά της Αμμουλιανής

Η αναγέννηση ενός μοναδικού αρχιτεκτονικού στολιδιού που διηγείται τη μακραίωνη μοναστική/αγιορείτικη ιστορία και παράδοση επιχειρείται το τελευταίο διάστημα στο μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αμμουλιανή Χαλκιδικής.

Στο πανέμορφο νησί με τις καθαρές και καταγάλανες ακτές, το οποίο διαθέτει από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους ψαροκάικων στη χώρα, εδώ και περίπου έναν αιώνα στέκει αναξιοποίητος και εγκαταλειμμένος ο Αρσανάς. Ένα πανύψηλο κτήριο εμβαδού περίπου 300 τ.μ., το οποίο το χρησιμοποιούσαν οι αγιορείτες μοναχοί για να προστατεύουν τις βάρκες τους από τις καιρικές συνθήκες.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αμμουλιανής, Κώστας Τσακνής, το νησί έως το 1924 αποτελούσε μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Έπειτα, η κυβέρνηση το παραχώρησε δωρεάν στους κατοίκους της Αμμουλιανής.

«Το νησί μας ήταν ένα καλογερικό μετόχι. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθαν και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, κυρίως από το νησί της Προποντίδας, και η κυβέρνηση το παραχώρησε δωρεάν σε αυτούς», λέει ο κ. Τσακνής και προσθέτει: «Τον Αρσανά τον είχαν οι καλόγεροι που ζούσαν στην Αμμουλιανή και τον χρησιμοποιούσαν για να βάζουν τα καΐκια τους -τα οποία μετέφεραν διάφορα προϊόντα και ζώα-, προκειμένου να τα προστατεύσουν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες».

Αναστήλωση

Καθότι δεν υπήρχε λιμάνι τότε, ο Αρσανάς χρησίμευε για την είσοδο και την έξοδο των καλόγερων, αφού ήταν ένα με τη θάλασσα, όπως και για την αποθήκευση διάφορων ναυτικών ειδών. Από τον Αρσανά γινόταν όλη η τροφοδότηση του τοπικού μοναστηριού.

«Το κτήριο, μετά την παραχώρηση στους κατοίκους, ερήμωσε και με τα χρόνια άρχισε να καταστρέφεται και να κατεδαφίζεται», επισημαίνει ο κ. Μακρής τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η αναστήλωσή του αποτελούσε ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των κατοίκων του νησιού, αφού βρίσκεται στην είσοδο της Αμμουλιανής και στην πλευρά του λιμανιού, όπου εκτελούν δρομολόγια τα ημερόπλοια, γίνονται δηλαδή οι ημερήσιες κρουαζιέρες.

«Ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας, γιατί βρίσκεται στην πρόσοψη του νησιού και αποτελεί ένα παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στολίδι. Την περίοδο του καλοκαιριού οι τουρίστες ξεπερνούν ημερησίως τους 2.000 και δεν θέλουμε να βλέπουν αυτή την εικόνα. Αυτή την περίοδο γίνονται μελέτες από πλευράς δήμου για τη στατικότητα του κτηρίου και πώς μπορεί να γίνει η αποκατάστασή του. Εμείς ζητούμε να γίνει και πάλι αρσανάς ή ναυτικό μουσείο», καταλήγει ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αμμουλιανής.