Μελέτη: Αρκετοί Βρετανοί είναι διατεθειμένοι να καταναλώσουν συνθετικό κρέας και έντομα για λόγους περιβαλλοντικής βιωσιμότητας

Το 1/3 (34%) των Βρετανών καταναλωτών είναι πρόθυμο να δοκιμάσει το εργαστηριακό κρέας, ενώ το 1/4 (26%) δεν θα δίσταζε να βάλει στο διαιτολόγιό του τα βρώσιμα έντομα, σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) που σφυγμομετρά την αντίληψη της κοινής γνώμης για τις εναλλακτικές πρωτεΐνες. Συγκριτικά, έξι στους δέκα καταναλωτές εμφανίζονται πρόθυμοι να δοκιμάσουν φυτικά προϊόντα, πιστοποιώντας τη μεγαλύτερη οικειότητα που υπάρχει σε σχέση με τις προηγούμενες δύο κατηγορίες.

Στους ερωτηθέντες που εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να δοκιμάσουν οποιαδήποτε από τις εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών, δόθηκε μια λίστα με πιθανές παραμέτρους για τις οποίες ήταν πρόθυμοι να το κάνουν. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν ότι θεωρούνται ασφαλείς για κατανάλωση (44%) και για λόγους υγείας (39%).

Στον αντίποδα, η πιο συνηθισμένη αιτία για την οποία οι καταναλωτές δήλωσαν πρόθυμοι να δοκιμάσουν εργαστηριακό κρέας ή βρώσιμα έντομα ήταν η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, σε ποσοστό 40% και 31% αντίστοιχα.

Η παραπάνω κατανομή των κυρίαρχων τάσεων μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι πάνω από τα 3/4 (77%) των ερωτηθέντων θεωρούν πως οι φυτικές πρωτεΐνες είναι ασφαλείς για κατανάλωση σε σύγκριση με τους μισούς (50%), που φαίνεται να πιστεύουν το ίδιο για τα βρώσιμα έντομα και τους τρεις στους δέκα (30%) για το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο.

Όσοι καταναλωτές εκδήλωσαν απροθυμία να δοκιμάσουν κάποια από τις εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών ανέφεραν ως πιο συνηθισμένη αιτία το γεγονός ότι θεωρούν τα βρώσιμα έντομα και το συνθετικό κρέας αηδιαστικό, σε ποσοστό 64% και 49% αντίστοιχα, ενώ ως σημαντικότερος αποτρεπτικός παράγοντας για τις φυτικές πρωτεΐνες προσδιορίσθηκε η προτίμηση των καταναλωτών στα παραδοσιακά κρέατα (36%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο στους πέντε (42%) ερωτηθέντες ξεκαθάρισαν πως τίποτα δεν θα μπορούσε να τους ενθαρρύνει ώστε να δοκιμάσουν εργαστηριακό κρέας, ωστόσο ένα 27% δήλωσε ότι θα μπορούσε να πειστεί εάν γνώριζε ότι ήταν ασφαλές.

Τέλος, το 23% δήλωσε ότι θα το δοκίμαζε αν μπορούσε να εμπιστευτεί ότι καλύπτεται από τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθµίσεις.