Μελέτη UBC: “Η βιομηχανία εκτροφής θαλασσινών κινδυνεύει εάν δεν ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή”

Η υδατοκαλλιέργεια που ασκείται σε θαλάσσια περιβάλλοντα αξιολογείται συχνά ως πανάκεια στα προβλήματα των εξαντλούμενων αποθεμάτων άγριων ψαριών και της αυξανόμενης ανθρώπινης ζήτησης, καθώς ο κλάδος αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Όμως, μια νέα μελέτη μοντελοποίησης από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στον Καναδά υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι εξίσου ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, η προσφορά εκτρεφόμενων θαλασσινών, όπως ο σολομός και τα μύδια, προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 16% παγκοσμίως έως το 2090, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων.

«Εάν συνεχίσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα με τον τρέχοντα ρυθμό, η ποσότητα θαλασσινών -όπως ψάρια ή μύδια- που μπορούν να εκτραφούν με βιώσιμο τρόπο θα αυξηθεί μόνο κατά 8% έως το 2050 και ακολούθως θα μειωθεί κατά 16% έως το 2090» προειδοποιεί ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Muhammed Oyinlola, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο για τους Ωκεανούς και την Αλιεία (IOF) του UBC.