Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Μελέτη: Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να παράγουν ουρία με λιγότερη ενέργεια

18.10.2023
2' διάβασμα
meleti-epistimones-anakalypsan-pos-na-paragoun-ouria-me-ligoteri-energeia-303964

Επιστήμονες του αυστραλιανού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ (QUT) ανακάλυψαν πώς να παράγουν τη ζωτικής σημασίας για τα αζωτούχα λιπάσματα, ουρία, σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς τα απαιτούμενα μεγάλα ποσά ενέργειας της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής της συνθετικής ουρίας.

Ο Δρ Junxian Liu, επικεφαλής της μελέτης, συνεργάστηκε με τους ερευνητές και καθηγητές Yuantong Gu και Liangzhi Kou. Ο Δρ Liu είπε ότι τα λιπάσματα ουρίας είναι από τα πιο σημαντικά αζωτούχα λιπάσματα και υποστηρίζουν περίπου το 27% των καλλιεργειών στον κόσμο.

Ενώ η ουρία εμφανίζεται φυσικά στο περιβάλλον, δεν αρκεί για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση, λόγω της πληθυσμιακής αύξησης και των αναγκών για ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγή τροφίμων. «Η βιομηχανική παραγωγή συνθετικής ουρίας ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και η παραδοσιακή διαδικασία περιλαμβάνει την αντίδραση αμμωνίας και διοξειδίου του άνθρακα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή πίεση».

Σύμφωνα με τον Δρ Liu, η ομάδα πρότεινε μια νέα λύση για τη σύνθεση ουρίας, χρησιμοποιώντας μια χημική αντίδραση μεταξύ αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα με έναν καταλύτη με βάση το γραφένιο, σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου και ατμοσφαιρικής πίεσης. «Αυτή η προσέγγιση μειώνει σημαντικά τις εισροές ενέργειας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, καθιστώντας τη ως μια πολλά υποσχόμενη πρόοδο στην παραγωγή ουρίας», δήλωσε ο καθηγητής του QUT.

Πάντως, ο ίδιος διευκρίνισε ότι ακόμα υπάρχει δρόμος μέχρι η ερευνητική αυτή εξέλιξη να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία λιπασμάτων: «Οι εργασίες μας βρίσκονται ακόμα σε θεωρητικό στάδιο. Συνεργαζόμαστε με άλλες ερευνητικές ομάδες για να προχωρήσουμε στην πρακτική εφαρμογή αυτής της νέας τεχνολογίας».