Μελέτη: Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οδηγεί σε καλύτερες συγκομιδές

Συνήθως, η αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας εξαρτάται από την προσθήκη λιπάσματος ή νερού. Όμως, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, αποκαλύπτει ότι η αφαίρεση ενός συνηθισμένου ατμοσφαιρικού ρύπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντυπωσιακά κέρδη τις αποδόσεις.

Η μελέτη αξιοποίησε δορυφορικές εικόνες για να αποκαλύψει για πρώτη φορά πώς τα οξείδια του αζώτου (σ.σ. αέρια τα οποία βρίσκονται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων και στις βιομηχανικές εκπομπές) επηρεάζουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.

Τέτοια ευρήματα μπορούν να συμβάλουν, εκτός των άλλων, στην ανάλυση του κόστους και των οφελών που απορρέουν από τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο.

«Τα οξείδια του αζώτου είναι αόρατα στον άνθρωπο, αλλά οι νέοι δορυφόροι μπόρεσαν να τα χαρτογραφήσουν με απίστευτα υψηλή ακρίβεια. Δεδομένου ότι μπορούμε επίσης να μετρήσουμε τη φυτική παραγωγή από το διάστημα αυτό, άνοιξε την ευκαιρία να βελτιώσουμε γρήγορα τις γνώσεις μας για το πώς αυτά τα αέρια επηρεάζουν τη γεωργία σε διαφορετικές περιοχές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης David Lobell, ο διευθυντής Gloria and Richard Kushel του Stanford’s Center on Food Security and το περιβάλλον.

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) περίπου στο μισό θα βελτίωνε τις αποδόσεις κατά περίπου 25% για τις χειμερινές καλλιέργειες και 15% για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες στην Κίνα, σχεδόν 10% για τις χειμερινές και τις καλοκαιρινές καλλιέργειες στη Δυτική Ευρώπη και περίπου 8% για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες και 6% για τις χειμερινές καλλιέργειες στην Ινδία.
Η Βόρεια και η Νότια Αμερική είχαν γενικά τις χαμηλότερες εκθέσεις σε NOx.