Μέλισσες: Η κατάρρευση των αποικιών στις ΗΠΑ συνδέεται με τα ακάρεα, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τα φυτοφάρμακα

Περίπου το 1/3 της τροφής που καταναλώνουν οι Αμερικανοί πολίτες προέρχεται από καλλιέργειες που επικονιάζονται από μέλισσες, ωστόσο οι πληθυσμοί των τελευταίων καταρρέουν με ανησυχητικούς ρυθμούς. Μόνο σε έναν χρόνο, μεταξύ Απριλίου 2019 και Απριλίου 2020, μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) ανέφερε απώλεια αποικιών της τάξης του 43% στις μέλισσες σε όλα τα μήκη και πλάτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μελέτη αξιοποίησε νέες στατιστικές μεθόδους και είναι μία από τις πρώτες που εξέτασαν ταυτόχρονα μια ευρεία γκάμα πιθανών στρεσογόνων παραγόντων για τις μέλισσες σε εθνική κλίμακα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απώλεια των αποικιών μελισσών στις ΗΠΑ την τελευταία πενταετία σχετίζεται κυρίως με την παρουσία παρασιτικών ακάρεων, παρασιτοκτόνων σε κοντινή απόσταση από τα μελίσσια και ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και με προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαχείμαση.

«Το μεταβαλλόμενο κλίμα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλού προφίλ όπως ο τυφώνας Ίαν -ο οποίος απείλησε περίπου το 15% των μελισσών της χώρας που βρέθηκαν στον δρόμο του, καθώς και τις πηγές τροφής τους-, αποτελούν σημαντικές υπενθυμίσεις ότι πρέπει επειγόντως να κατανοήσουμε καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες που οδηγούν στην κατάρρευση των αποικιών και να αναπτύξουμε στρατηγικές για τον μετριασμό της απώλειάς τους», δήλωσε η Francesca Chiaromonte, καθηγήτρια στατιστικής στο Penn State και ανώτερο μέλος της ερευνητικής ομάδας.