Μέλισσοκομια: Η απόφαση της ΕΕ να περιορίσει βλαβερό φυτοφάρμακο προκαλεί ένταση με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να περιορίσει τη χρήση του φυτοφαρμάκου «Sulfoxaflor» αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους, μετά από ανησυχίες σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις του στις άγριες μέλισσες. Όμως, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν την κίνηση αυτή με καλό μάτι.

Το επίμαχο φυτοφάρμακο, το οποίο παράγεται από τον αγροχημικό γίγαντα Corteva, αναπτύχθηκε αρχικά ως εναλλακτική λύση σε μια αμφιλεγόμενη κατηγορία φυτοφαρμάκων, τα γνωστά μας νεονικοτινοειδή, τα οποία έχουν συσχετιστεί με την πτώση των πληθυσμών των μελισσών.

Ωστόσο, μετά από μόλις επτά χρόνια στην αγορά, το Sulfoxaflor αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς, καθώς τα δεδομένα για την επίδρασή της στις μέλισσες θεωρήθηκαν ανεπαρκή για τη διασφάλιση της προστασίας του πολύτιμου επικονιαστή από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Σχολιάζοντας την κίνηση, η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι η προστασία των επικονιαστών από επιβλαβή φυτοφάρμακα είναι «υψίστης σημασίας για το μέλλον του πλανήτη μας και των παιδιών μας».

Στον αντίποδα, η απόφαση δεν έτυχε θερμής υποδοχής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η EURACTIV ενημερώθηκε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν καταγγελτική επιστολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος καλείται να εγκρίνει τον περιορισμό, υποστηρίζοντας ότι λόγω της ευρείας χρήσης του Sulfoxaflor στις ΗΠΑ δεν θα μπορούν να εξάγουν αγαθά στα οποία χρησιμοποιείται.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο της απαγόρευσης στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και άλλες τρίτες χώρες, αξιωματούχος της Κομισιόν είπε στη EURACTIV ότι η πρόταση δεν τροποποιεί τα ισχύοντα μέγιστα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, «επομένως δεν θα επηρεάσει άμεσα το εμπόριο αγροτικών αγαθών».

www.euractiv.com