Μελισσοκομία: Με βαρροϊκή ακαρίαση και μειωμένες αποδόσεις κλείνει η χρονιά

Με τις τελευταίες συλλογές γύρης από όψιμες ανθοφορίες κλείνει ο κύκλος της μελισσοκομικής περιόδου για τη φετινή χρονιά. Ελάχιστα φυτά μπορούν να τροφοδοτήσουν ακόμα τις μέλισσες και οι μελισσοκόμοι, στην πλειονότητά τους, προετοιμάζονται για τη χειμερινή περίοδο, επιλέγοντας περιοχές με ήπιες θερμοκρασίες, ώστε να μην επηρεαστούν τα μελίσσια από το κρύο.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες σε μεγάλο αριθμό μελισσών από τη βαρροϊκή ακαρίαση. Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την παρουσία του παθογόνου, δυσκολεύοντας τους μελισσοκόμους στην καταπολέμησή του, αλλά και στην προστασία των πληθυσμών.

Τι είναι η βαρροϊκή ακαρίαση
Πρόκειται για ένα άκαρι, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράγεται στον κλειστό γόνο των μελισσών και να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Παράλληλα, μπορεί να μεταδίδει ασθένειες και, κυρίως, ιώσεις που επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη του πληθυσμού. Για να καταπολεμηθεί, θα πρέπει να μην υπάρχει σφραγισμένος γόνος στην κυψέλη, ώστε όλα τα ακάρεα να είναι πάνω στις μέλισσες για να δράσει καλύτερα η δραστική ουσία που θα χρησιμοποιηθεί. Η καταπολέμηση θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία αν γινόταν μαζικά σε μια περιοχή, αρκεί τα μελίσσια να μην έχουν σφραγισμένο γόνο. Το πρόβλημα, όμως, εστιάζεται στη συνεννόηση των μελισσοκόμων και στις διαφορές στους χρόνους των εργασιών τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και το παθογόνο να διαιωνίζεται. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται, ώστε να είναι αποτελεσματική η καταπολέμησή του.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Νικόλαο Κωνή, «οι μελισσοκόμοι της χώρας στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο δεν μας επιτρέπουν να παρέμβουμε με διάφορα σκευάσματα για την προστασία των μελισσών. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν όταν οι θερμοκρασίες πέσουν σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να είναι αποτελεσματικές χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στις μέλισσες».

Κάνοντας έναν απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αποδόσεις ήταν σημαντικά μειωμένες και έχουν φτάσει σε ποσοστό πάνω από 60%. «Οι εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, που επικρατούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συλλεκτικής περιόδου, επηρέασαν σημαντικά την ανθοφορία, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι σημαντικά μειωμένες», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Κωνής τόνισε ότι οι μεταβολές δεν θα είναι αξιόλογες και θα κρατηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία ενός σύγχρονου συλλογικού σχήματος, που θα έχει τη δυνατότητα να τυποποιεί το προϊόν και να το προωθεί στις αγορές, κερδίζοντας μέρος από την προστιθέμενη αξία, αποτελεί αναγκαιότητα. «Ο σύλλογός μας έχει 800 εγγεγραμμένα μέλη, εκ των οποίων περίπου τα 550 είναι ενεργά. Έχουμε ξεκινήσει κινήσεις για τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών Μελισσοκόμων, ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον ρόλο μας στην προώθηση των προϊόντων που παράγουμε», σημείωσε.

Το χαλάζι στην Ευρυτανία χάλασε την ανθοφορία στις κουμαριές

Στην τελική ευθεία της συλλογής γύρης από τις κουμαριές βρίσκονται οι μέλισσες της Κατερίνας Γερονίκου από το Καρπενήσι. Όπως η ίδια υποστήριξε, η χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά η δικαίωση ήρθε από το έλατο, το οποίο έδωσε μια πλούσια συλλογή. Η κα Γερονίκου επιμένει στην αξιοποίηση των τελευταίων φυτών με την ανθοφορία που έχει απομείνει, αλλά και τις λίγες κουμαριές που δεν χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Επίσης, έκανε λόγο για την έξαρση στη βαρρόα, λέγοντας ότι «είναι μία δύσκολη περίπτωση και θα πρέπει να τη δούμε με έναν άλλον τρόπο προσέγγισης, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί». Αναφερόμενη στα θέματα των αγορών του μελιού, είπε ότι «υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στις αποθήκες των εμπόρων και για τον λόγο αυτόν η κινητικότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα».

Αναμένουν το άνοιγμα στο κισσούρι στην Κάρυστο

Για ξεροθερμική χρονιά με ελάχιστες ανθοφορίες έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Παντελής, μελισσοκόμος από την Κάρυστο. Ο ίδιος εστίασε στο βασικό πρόβλημα των μειωμένων βροχοπτώσεων, αναστέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την ανθοφορία στο κισσούρι, που αυτή την περίοδο έχει την τιμητική του. «Αναμένουμε τις βροχοπτώσεις για να ενισχύσουν την ανθοφορία του φυτού, ώστε να συλλέξουμε την πολύτιμη γύρη του, γιατί το μέλι που παράγουμε είναι εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας», επεσήμανε.

Αναφερόμενος σε όλη τη μελισσοκομική περίοδο, ο κ. Παντελής εξήγησε ότι «τα ανθόμελα της άνοιξης είχαν θετικά αποτελέσματα, διότι τα φυτά που χρησιμοποιήσαμε ήταν αποδοτικά. Η καναπίτσα, το θρούμπι, το τσάι του βουνού και η χαμορίγανη είχαν καλή ανθοφορία και βοήθησαν τη μελισσοκομία του τόπου μας. Μειωμένα, όμως, αποτελέσματα είχαμε στο θυμάρι, που λόγω του καύσωνα δεν κράτησε για μεγάλο διάστημα».

Ψάχνουν για μέρη με ήπιο χειμώνα

Για σημαντικές απώλειες λόγω προσβολών από τη βαρρόα έκανε λόγο και ο Νίκος Πανάγου από τη Λιλαία Φωκίδας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι εναλλαγές των θερμοκρασιών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα και τα μελίσσια κρατιούνται με δυσκολία. «Στη φύση δεν υπάρχει τροφή, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των μελισσών, με αποτέλεσμα να κάνουμε χρήση ζαχαροζύμαρου».

Αναφερόμενος στη χειμερινή περίοδο και στην προστασία των μελισσών από το ψύχος, δήλωσε ότι «γίνεται μια προσπάθεια εξεύρεσης περιοχών με ήπιες θερμοκρασίες, ώστε να μη διαταραχθεί η ζωή των μελισσών και να ξεκινήσουν την άνοιξη κάτω από καλύτερες συνθήκες».