Μέσα Μαΐου πληρώνεται το νέο πακέτο των συνδεδεμένων ενισχύσεων

Αυξημένη αναμένεται η τιμή στο βόειο - Κλειδώνει και το ρύζι

Σε διαδικασία προετοιμασίας βρίσκονται οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή του νέου πακέτου πληρωμών που προγραμματίζεται στα μέσα Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το πακέτο θα περιλαμβάνει την πληρωμή μίας σειράς νέων Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, αλλά και υπολοίπων σε δικαιούχους δηλαδή που δεν είχαν λάβει τα χρήματά τους σε προηγούμενες πληρωμές.

Ειδικότερα, στόχος του Οργανισμού είναι, με βάση τον προγραμματισμό του, οι πληρωμές να πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου, το αργότερο έως τις 15 Μαΐου, και να αφορούν Συνδεδεμένες Ενισχύσεις:

✱ Στον τομέα του βόειου κρέατος.

✱ Στον τομέα του ρυζιού.

✱ Στον τομέα των ροδάκινων που οδηγούνται προς χυμοποίηση.

✱ Στον τομέα της κτηνοτροφίας (βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 52 του Κανονισμού, και δη:

Μέτρο 1: Χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Μέτρο 2: Χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των Ειδικών Μέτρων Στήριξης για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου προγραμματίζεται να χορηγηθεί η ενίσχυση για τη διατήρηση της καλλιέργειας αμπέλων.

Υπενθυμίζουμε ότι για να πληρωθούν οι παραπάνω ενισχύσεις, πρέπει πρώτα να υπογραφεί για το κάθε προϊόν υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης. Πάντως, από τις πληροφορίες της «ΥΧ», προκύπτει ότι αναφορικά με το βόειο κρέας όλα δείχνουν ότι η τιμή ενίσχυσης θα διαμορφωθεί σε αυξημένα επίπεδα, περίπου στα 180 ευρώ ανά ζώο, αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο διασταυρωτικός έλεγχος. Όσο για τα υπόλοιπα προϊόντα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται πως έχει κλειδώσει το ρύζι, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 30 ευρώ/στρέμμα.

Υπόλοιπα

Το ίδιο πακέτο πληρωμών θα συμπληρωθεί από υπόλοιπα Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις τους και όσοι παραγωγοί δεν είχαν πληρωθεί το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, θα καταβληθούν υπόλοιπα των Συνδεδεμένων για αίγειο και πρόβειο κρέας, σπαράγγι, πορτοκάλι προς χυμοποίηση, κορινθιακή σταφίδα, σηροτροφία, σπόρους σποράς, σκληρό σίτο, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανoδοτικά ψυχανθή, βρώσιμα όσπρια, ζαχαρότευτλα, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, βιομηχανική τομάτα, καρπούς με κέλυφος, μήλα και την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος. Επιπλέον, υπόλοιπα Βασικής Ενίσχυσης, Πρασινίσματος και Ενίσχυσης για Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας.

Επιπλέον, πρόκειται να πιστωθούν υπόλοιπα των Ειδικών Μέτρων Στήριξης για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου: δαμάσκηνα Σκοπέλου, φασόλι και βρώσιμο λαθούρι στα μικρά νησιά του Αιγαίου και φάβας σε Θήρα και Θηρασιά, τοματάκι Σαντορίνης, αγκινάρα Τήνου, εσπεριδοειδή στα νησιά Χίος και Σάμος και στις ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου και Ρόδου, Κριθάρι Λήμνου, Γεώμηλα, παραδοσιακοί ελαιώνες.