Μέσω τεχνικής λύσης τα βοσκοτόπια ξεκαθαρίζει το ΥΠΑΑΤ – Πότε χάνεται η Ενίσχυση

Με την ελπίδα ότι σε δύο χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης (ΔΣΒ), το ΥΠΑΑΤ στην παρούσα φάση πρόκειται να ενεργοποιήσει τα οικολογικά σχήματα (eco-schemes) της νέας ΚΑΠ μέσω… της Τεχνικής Λύσης.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) της νέας ΚΑΠ πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, «όπου δεν έχει γίνει το σχέδιο βόσκησης και δεν θα εγκριθεί, θα συνεχίζεται αυτό που υπάρχει και τώρα, αλλά με πιο εντατικό έλεγχο». Εν τω μεταξύ, με τροπολογία του το ΥΠΑΑΤ δίνει παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 στην προθεσμία εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης ΔΣΒ.

Προβληματισμός

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιώργο Βλάχο, το γενικό πλαίσιο των Οικολογικών Σχημάτων. Ωστόσο, προέκυψε ένα βασικό ερώτημα ειδικά ως προς τα οικολογικά σχήματα που συνδέονται με τα βοσκοτόπια.

«Επειδή η κτηνοτροφία και οι ενισχύσεις σε όλο αυτό το πλαίσιο αναφέρονται σε επιδότηση της γης, του βοσκότοπου δηλαδή, και σχετικά με το οικολογικό σχήμα για την εκ περιτροπής βόσκηση, μπορείτε να μου εξηγήσετε, επειδή δεν μπορώ να καταλάβω τη συλλογιστική, γιατί είναι εντελώς αντίθετο με την πραγματικότητα; Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι κτηνοτρόφοι για τις ενισχύσεις παίρνουν βοσκότοπους από την Τεχνική Λύση, διότι δεν κατέχουν βοσκοτόπια, η οποία Τεχνική Λύση μοιράζει τα βοσκοτόπια, όπως γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε με το θέμα, ανά την Ελλάδα. Δηλαδή δεν έχει καμία σχέση το πού βόσκει πραγματικά το ζώο με το πού δίνεται ο βοσκότοπος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Άρα, αυτό το οικολογικό σχήμα πώς θα εφαρμοστεί;» αναρωτήθηκε ο γεωπόνος από τα Τρίκαλα, Παύλος Σκαρκάλης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σκαρκάλης αναφερόταν στο Οικολογικό Σχήμα «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων» που θα εφαρμοστεί μόνο στην αγρονομική περιφέρεια των βοσκότοπων.

«Αρχικά να πω ότι αυτό το “συντριπτική πλειονότητα” δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι είναι. Περιμένουμε στοιχεία», διευκρίνισε ο κ. Βλάχος για το ζήτημα της Τεχνικής Λύσης, εξηγώντας πως το πρόβλημα είναι γνωστό. «Θα γίνει μία προσπάθεια από ό,τι άκουσα χθες κιόλας, να αντιμετωπιστεί με τα σχέδια διαχείρισης των βοσκότοπων, που είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια. Η ελπίδα είναι ότι στα δύο χρόνια θα ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε.

Επιλογή αναδόχου

Πράγματι, την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης, στα εγκαίνια της Zootechnia, ο υπουργός ΑΑΤ, Γ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε πως πέντε περιφερειακά συμβούλια στη χώρα (Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου) έχουν λάβει αποφάσεις εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση που θα γίνει με το υπουργείο, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι διαγωνισμοί για τα ΔΣΒ εντός του Μαρτίου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι θα βοηθηθούν και όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και, όπου χρειαστεί, το υπουργείο θα συνδράμει τις περιφέρειες που δεν είναι σε ετοιμότητα για να ολοκληρώσουν τον διαγωνισμό.

Απάντηση στον κ. Σκαρκάλη έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για «θέμα βασικής πολιτικής». Ο ίδιος παραδέχτηκε πως «δεν είμαστε ευτυχείς με το υφιστάμενο καθεστώς και αυτό θα αλλάξει με τα περιφερειακά σχέδια βόσκησης».

Τεχνική Λύση

Αναφερόμενος στις πέντε περιφέρειες, σημείωσε ότι ξεκινάει ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα κάνει όλη την εργασία και θα βοηθήσει τις υπηρεσίες της περιφέρειας για το ποιες εκτάσεις θεωρούνται κατάλληλες για τα σχέδια βόσκησης. «Είναι σαφές ότι και στις υπόλοιπες περιφέρειες θα προχωρήσουμε και όπου δεν είναι έτοιμες ή δεν θέλουν, λόγω αντιδράσεων, έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο υπουργός ότι θα γίνουν από το κεντρικό υπουργείο.

Στη συζήτηση που κάναμε και με την Κρήτη, που έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί επωφελείτο από την Τεχνική Λύση και πάρα πολλοί είχαν βοσκοτόπια σε άλλες περιοχές της χώρας, αυτό πια δεν θα είναι δυνατόν. Και προφανώς δεν θα επιδοτούνται πλέον άνθρωποι που δεν έχουν ζώα, απλώς μόνο και μόνο για να παίρνουν την επιδότηση. Είναι σαφές ότι αλλάζει αυτό και το έχουμε εξηγήσει νομίζω με αρκετή σαφήνεια ότι με τα σχέδια βόσκησης θα αναφερθεί πόσες πραγματικά εκτάσεις είναι. Έχουμε πάρει μια παράταση, η οποία έληξε», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Το ερώτημα όμως είναι –όπως ετέθη και από τον ίδιο τον Τρικαλινό γεωπόνο– μέχρι να ολοκληρωθούν τα σχέδια βόσκησης, πώς θα εφαρμοστεί το οικολογικό σχήμα; «Θα εφαρμόζεται αυτό που εφαρμόζεται και τώρα», απάντησε ο κ. Παπαγιαννίδης, συμπληρώνοντας ότι «όπου δεν έχει γίνει το σχέδιο βόσκησης και δεν θα εγκριθεί, θα συνεχίζεται αυτό που υπάρχει και τώρα, αλλά με περισσότερο και πιο εντατικό έλεγχο».

Παράταση προθεσμίας

Πάντως, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, το ΥΠΑΑΤ κατέθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο πλαίσιο της τροπολογίας, «μέχρι τις 31/12/2024 εκπονούνται, υποβάλλονται και εγκρίνονται τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών της χώρας. Μετά την προθεσμία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για την εν λόγω έκταση, χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης».

Όπως ξεκαθαρίζει το ΥΠΑΑΤ, στην αιτιολογική έκθεση «δεν καθίσταται δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, εντός της υφιστάμενης προθεσμίας, ήτοι έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, καθώς απαιτείται η ολοκλήρωση διαδικασιών, όπως η διεξαγωγή ανοιχτής διαδικασίας μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων για την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης των ΔΣΒ, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α’ 147), και η μέτρηση της λιβαδικής παραγωγής στο πεδίο, προκειμένου να υπολογιστεί η παρούσα βοσκοϊκανότητα, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1058/71977/3.7.2017 κοινή απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Β’ 2331)».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023