Μεσοπρόθεσμα Δάνεια: Ρευστότητα άνω του µισού δισ. ευρώ δηµιουργεί η συµφωνία ΕΤΕπ, Πειραιώς και Εθνικής

Τραπεζικά δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ ετοιμάζονται να διαθέσουν στον αγροδιατροφικό τομέα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Μαζί με τη δημόσια δαπάνη, η εκτιμώμενη ρευστότητα που θα εξασφαλιστεί για αγρότες και επιχειρήσεις αναμένεται να φτάσει τα 560 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο αφορά δάνεια και όχι εγγυήσεις, επομένως πρόκειται για ξεχωριστό εργαλείο σε σχέση με αυτό που είχε αναγγείλει ο υπουργός ΑΑΤ, Μάκης Βορίδης, το καλοκαίρι. Τα παραπάνω εργαλεία έχουν σκοπό να περιορίσουν έως έναν βαθμό το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό που, αυτήν τη στιγμή, υπολογίζεται στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα σε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, παρουσιάζεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η συμφωνία του εν λόγω εργαλείου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, του προέδρου της ΕΤΕπ Werner Hoyer και των εκπροσώπων των διοικήσεων των δύο μεγάλων τραπεζών.

Τι προβλέπει η συμφωνία, πρόβλεψη για τους νέους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεργαστεί με την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα για τη στήριξη των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, ώστε να εξασφαλιστεί ρευστότητα μέσω δανείων μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει νέες επενδύσεις, συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ, πραγματοποιούμενες από αγρότες και επιχειρήσεις στον γεωργικό και αγροδιατροφικό τομέα και στον τομέα της βιοοικονομίας σε όλη τη χώρα. Σημαντικό μέρος των δανείων θα διοχετευτεί για επενδύσεις σε ΑΠΕ και συγκεκριμένα σε αγροτικά φωτοβολταϊκά. Η συμφωνία προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% της ρευστότητας θα διατεθεί αποκλειστικά σε νέους αγρότες.

Μεταξύ των δράσεων που θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το εν λόγω εργαλείο περιλαμβάνονται η αγορά και οι επενδύσεις πάγιου εξοπλισμού. Επομένως, η παρεχόμενη ρευστότητα θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από επιχειρήσεις τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει συνολικά 200 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Εθνική Τράπεζα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης σε αγρότες και σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Οι δύο τράπεζες θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και με δικά τους κεφάλαια, ενώ συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας συμμετοχής από τους τελικούς αποδέκτες, αναμένεται να στηριχθούν νέες επενδύσεις, συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, στα 100 εκατ. ευρώ που θα λάβει από την ΕΤΕπ η ίδια, θα προσθέσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ σε μια περίοδο δύο έως τριών ετών, ώστε να παράσχει ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα μέσω δανείων, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο, θα κινηθεί και η Εθνική Τράπεζα.

Αν και, προς το παρόν, οι όροι των δανείων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, οι πληροφορίες που είχαν γνωστοποιηθεί από την πλέον επίσημη πηγή, κατά τη συνάντηση του υφυπουργού ΑΑΤ, Κώστα Σκρέκα, και του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Andrew McDowell, τον Νοέμβριο έκαναν λόγο για μακροπρόθεσμη αποπληρωμή ενός δανείου, που μπορεί να φτάνει έως τα 15 χρόνια και τη δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή ενός δανείου, που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι παραπάνω όροι είναι ενδεικτικοί και θα μεταβάλλονται κατά περίπτωση.

Δήλωση για το γεγονός παραχώρησε στην «ΥΧ» ο διευθυντής Προϊόντων ΜΜΕ & Δανείων Λιανικής, Χριστόφορος Χατζόπουλος: «Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Εθνική Τράπεζα παρέχει την έμπρακτη στήριξή της προς τον αγροτικό τομέα της χώρας μέσα από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο παρέχει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης προς τους Έλληνες αγρότες. Με αρωγό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που, για πρώτη φορά, σχεδιάζει ένα εργαλείο που απευθύνεται κατευθείαν στους Έλληνες αγρότες, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει ενεργά τον πρωτογενή/αγροτικό τομέα, χρηματοδοτώντας στοχευμένα βιώσιμες παραγωγικές μονάδες, αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς. Τονίζεται ότι μέσω του εν λόγω εργαλείου οι αγρότες θα χρηματοδοτηθούν, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική τους διαδικασία, καθώς και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους για κεφάλαιο κίνησης».

Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται να καλύψει μέρος του μεγάλου χρηματοδοτικού κενού που είχε παρατηρηθεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια και δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να αντλήσουν μακροπρόθεσμα δάνεια χαμηλού επιτοκίου

Τράπεζες: «Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο καλάθι από την Agrotica»

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εργαλείο δεν στοχεύει στη στήριξη επενδύσεων μεγάλων γεωργικών μηχανημάτων, ζητήσαμε μια εκτίμηση από τραπεζικά στελέχη για το πώς εξελίχθηκε η φετινή Agrotica και ποιες είναι οι προβλέψεις τους για την υλοποίηση επενδύσεων που θα στηριχθούν από το έτερο χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσω της παροχής εγγυήσεων αυτήν τη φορά και όχι δανείων.

Όπως ανέφεραν στην «ΥΧ» υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να αρχίσουν να «τρέχουν» τα εργαλεία και να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά μέχρι να φανεί κατά πόσο θα δοθεί ώθηση στις επενδύσεις που αφορούν γεωργικά μηχανήματα. Προς το παρόν, το συμπέρασμα ήταν ότι δεν υπάρχει ούτε απογοήτευση, αλλά ούτε και ενθουσιασμός βάσει των συμφωνιών που κλείστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Μάκης Βορίδης: «Βιώσιμα δάνεια στους Έλληνες αγρότες»

Σε δήλωσή του στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ανέφερε: «Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την υπογραφή της συμφωνίας από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας και δίνει πνοή στις προσπάθειες των Ελλήνων αγροτών. Γίνεται έτσι ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης των επενδύσεων, οι οποίες αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και των αγροτικών επιχειρήσεων. 

Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται να καλύψει μέρος του μεγάλου χρηματοδοτικού κενού που είχε παρατηρηθεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια και δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να αντλήσουν μακροπρόθεσμα δάνεια χαμηλού επιτοκίου».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

 

Διαβάστε επισης: 

Ρευστότητα άνω του μισού δισ. ευρώ: Ολοκληρώθηκε η υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα