Στη Μεσσηνία ένωσαν δυνάμεις για την ελιά

Την εντυπωσιακή συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Μεσσηνίας ανέδειξε η πρωτοβουλία του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, να προκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλου, και των δημάρχων Μεσσήνης, Πύλου Νέστορος, Οιχαλίας, Δυτικής Μάνης και Τριφυλίας.

Ως εκπρόσωπος του ΣΥΜΕΠΟΠ ήταν παρών ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος. Μοναδικό αντικείμενο της σύσκεψης και στόχος ήταν η πλήρης υποστήριξη της προσφυγής του Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που εκδικάζεται στις 15 Δεκεμβρίου, μετά από δύο συνεχείς αναβολές. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε ήταν και η απόφαση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας να καλύψει πλήρως τα δικαστικά έξοδα, ενώ παράλληλα όλοι οι εκπρόσωποι των δήμων εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην υπό σύσταση ομάδα διαχείρισης και προστασίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ.

Στόχοι

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος μετά τη σύσκεψη, ο Γιάννης Πάζιος δήλωσε: «Στόχος μας δεν είναι η δημιουργία ενός μετώπου αντιπαλότητας, αλλά η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης, που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των παραγωγών και του προϊόντος. Το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή της σχετικής απόφασης που υπέγραψε ο τέως υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.

Από εκεί και πέρα, η δικαίωσή μας από το ΣτΕ θα ανοίξει τον διάλογο για την αναζήτηση αυτής της λύσης. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε την προστασία της Ελιάς Καλάματας. Αν χρειαστεί, θα φτάσουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Με την απόφαση Αποστόλου μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε εντός κι εκτός Ελλάδας να χρησιμοποιεί την εμπορική ονομασία “Καλαμάτα”, κάτι το οποίο αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων τόσο στους τυποποιητές που εντάσσονται στο σύστημα του ΠΟΠ, όσο και ευρύτερα σε όλη τη ζώνη της ελιάς Καλαμών στη χώρα. Αυτό πρέπει να λήξει οριστικά».