Μεσσηνία – Κρήτη: Όταν κρίνουν οι αρμόδιοι γεωπόνοι θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για τον δάκο

Σε ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας προέβη σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων Στάθης Αναστασόπουλος.

Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους διευθυντές και τον γενικό διευθυντή ΔΑΟΚ της Περιφέρειας, όπου συζητήθηκε η πορεία καρπόδεσης των ελαιοδένδρων στις Περιφερειακές Ενότητες, η οποία διαπιστώθηκε -σε γενικές γραμμές- ότι είναι ικανοποιητική. Ορισμένες περιπτώσεις μειωμένης καρπόδεσης έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές που έχουν συχνές βροχοπτώσεις και αυξημένα επίπεδα υγρασίας. Διαφαίνεται όμως, ότι εξελίσσεται ομαλά και σε ικανοποιητικό βαθμό, αναμένεται δε να ακολουθήσει μια καλή ελαιοκομική περίοδο, με αυξημένες τιμές για τον ελαιοπαραγωγό.

Επίσης, έγινε αναφορά στην εξέλιξη που υπάρχει την παρούσα ελαιοκομική περίοδο και τις προετοιμασίες που έχουν γίνει από τις ΔΑΟΚ όλων των περιφερειακών ενοτήτων. Ειδικότερα υπάρχει 3ετής διαγωνισμός, στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες, άρα υπάρχουν ανάδοχοι και για την παγιδοθεσία και για τους δολωματικούς ψεκασμούς, ενώ εφαρμόζονται και ετήσιοι διαγωνισμοί. Γενικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και όταν κριθεί από τους αρμόδιους γεωπόνους, μπορούν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η ανάρτηση των παγίδων για τον έλεγχο του δακοπληθυσμού.

Τονίστηκε επίσης ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των ΔΑΟΚ, καθώς δίνονται -ανά περίπτωση- συμβουλές και καλλιεργητικές τεχνικές για πιθανές ασθένειες, όπως ο ρυγχίτης, πυρηνοτρήτης κ.α.

Ακόμα, ως γνωστόν η Περιφέρεια διεκδίκησε και κατάφερε την επιπλέον χρηματοδότηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, με ποσό 1,5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αξιοποιηθεί για προμήθεια κατάλληλων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Τα σκευάσματα αυτά είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του δάκου, κατάλληλα και για βιολογικούς ελαιώνες και σε ποσότητα ικανή για δύο πλήρης ψεκασμούς, ενώ χρησιμοποιούνται και σε άλλες Περιφέρειες, όπως στην Κρήτη κ.α.

Για το σκοπό αυτό εξελίσσονται οι διαδικασίες προμήθειας των σκευασμάτων, κάτι που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει ότι οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν με τα φάρμακα που υπάρχουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προερχόμενα από την κατανομή του υπουργείου.

Ενα άλλο σημαντικό θέμα που εξελίσσεται αυτή την περίοδο, είναι η παρακολούθηση των δολωματικών ψεκασμών (μέσω εφαρμογής νέων τεχνολογιών GPS, ροόμετρα κλπ), μέσω 4ετούς διάρκειας προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, η οποία θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της είναι 197.500 ευρώ με ΦΠΑ και το κόστος για το πρώτο έτος ανέρχεται σε 118.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από πόρους της Περιφέρειας.

Ο στόχος των παραπάνω, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, αποτελεί η βέλτιστη παρακολούθηση της δακοκτονίας, που σε συνδυασμό με τα νέα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα θα βελτιώσει σημαντικά την δακοπροστασία σε ποσοστό 30 με 40%.

Καταλήγοντας, ο Στ. Αναστασόπουλος ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ιδιαίτερα για τις προσπάθειές τους αναφορικά με την προώθηση των διαγωνισμών.

Σύσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος Δακοκτονίας 2023 στα Χανιά. Ακολουθούν συσκέψεις σε όλη την Κρήτη με στόχο την επιτυχή διεξαγωγή του

Σύσκεψη για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος Δακοκτονίας 2023 πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή και την Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Πρωτογενή Τομέα Κων/νος Υψηλάντης, η Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων Μαρία Μυλωνάκη, υπηρεσιακά στελέχη εμπλεκόμενα στο πρόγραμμα και εκπρόσωποι των προσωρινών αναδόχων των διαγωνισμών παγιδοθεσίας και ψεκασμών για την Π.Ε. Χανίων.

Τόσο από τον κ. Καλογερή όσο και από την κα Χουδετσανάκη δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι καθόλα έτοιμη για την έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη ωφέλεια για τους παραγωγούς, και για την παραγωγή του ελαιόλαδου στην Κρήτη.

Τονίστηκε ότι η επιτυχία του προγράμματος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, γεγονός που αποδέχτηκαν όλοι οι παραβρισκόμενοι. Διατυπώθηκαν επίσης οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των προσωρινών αναδόχων και δόθηκαν απαντήσεις σε απορίες. Όλοι συμφώνησαν ότι η χρονιά αναμένεται δύσκολη λόγω της χαμηλής καρποφορίας της ελιάς και των ευνοϊκών για την ανάπτυξη του δακοπληθυσμού κλιματικών συνθηκών, και ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τέλος πέραν της δακοκτονίας, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στις οργανώσεις ελαιουργικών φορέων και την έλλειψη εργατών γης.

Θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις σε όλη την Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα.