Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Μεσσηνία: Στόχος να μη βγουν στην αγορά ανώριμες Ναβαλίνες

02.11.2023
1' διάβασμα
messinia-stochos-na-mi-vgoun-stin-agora-anorimes-navalines-305506

Με αργούς και προσεκτικούς ρυθμούς κινούνται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στη Λακωνία, με στόχο να μη βγουν πρόωρα στην αγορά προϊόντα που θα αποτελούσαν δυσφήμιση για την περιοχή.

«Η συγκομιδή προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς οι Ναβαλίνες αυτήν τη στιγμή είναι χωρίς σάκχαρα, χωρίς τίποτα. Από την άλλη πλευρά, οι ποσότητες που έχουμε σε μανταρίνια είναι πολύ μικρές και δεν τις έχει ευνοήσει ο καιρός για να έρθουν», εξηγεί στην «ΥΧ» ο γεωπόνος Χρήστος Αναγνωστάκος.

Σε αντίθεση με τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, αρκετά καλά προχωρoύν η καλλιέργεια και η συγκομιδή του λεμονιού. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Αναγνωστάκος αναφέρει ότι το Ιντερντονάτο έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και η τιμή του κυμαίνεται από τα 40 έως τα 45 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, ο ίδιος επισημαίνει ότι «πάμε σε μια χρονιά που η Ναβαλίνα θα έχει μειωμένη παραγωγή. Η συνολική αποτίμηση της ζημιάς θα γίνει σε λίγες μέρες, όταν θα αρχίσει η πλήρης συγκομιδή. Κανονικά, τέτοια εποχή είχαμε ξεκινήσει, αλλά φέτος λόγω καιρικών συνθηκών θα πάμε πιο πίσω. Σίγουρα, θα χρειαστούμε ένα δεκαπενθήμερο για να βγούμε στην αγορά».

Όπως προσθέτει, «από τις αγορές δεν έχουμε κάποια σαφή ένδειξη, αφού σε λίγο θα μπει και η Ισπανία, αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχει ζήτηση για το πορτοκάλι. Καλό είναι να προσέξουμε τώρα, ώστε οι εξαγωγές να μη γίνουν βιαστικά και πάνε πορτοκάλια χωρίς χυμό».