Μετ’ εμποδίων μπαίνει το «νερό στ’ αυλάκι»

Μειωμένα υδάτινα αποθέματα επιβάλλουν μεγάλη προσοχή

Με ανοιχτές τις πληγές από το απαρχαιωμένο δίκτυο, τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ και τη συνεπακόλουθη διακοπή ρεύματος στα αντλιοστάσια, αλλά και τα μειωμένα υδάτινα αποθέματα, ξεκινά η νέα αρδευτική περίοδος στην Ηλεία.

Οι αγρότες αναμένουν με ανυπομονησία να ανοίξουν οι αντλίες για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, που αυτή την περίοδο έχουν ανάγκη από πότισμα για να αναπτυχθούν σωστά.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Αλφειού-Πηνειού αναμένει τον διακανονισμό ανάμεσα στους ΤΟΕΒ και στη ΔΕΗ για την άρση της διακοπής ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων, ώστε να ξεκινήσει η άρδευση των καλλιεργειών. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι καθαρισμοί των αποστραγγιστικών τάφρων, ενώ έγιναν και εργασίες συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν, λόγω της διακοπής του ρεύματος στα τέλη Μαρτίου.

«Τα πάντα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η άρδευση των καλλιεργειών, αλλά μας πάει πίσω όλο αυτό που συμβαίνει με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Μέχρι να βρεθεί μια λύση ανάμεσα στη ΔΕΗ και κάποιους από τους ΤΟΕΒ που έχουν οφειλές, είμαστε με τα χέρια δεμένα», επισήμανε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού, Αντώνης Γιαχαλής, και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να δώσουμε νερό με φυσική ροή μέσω των διωρύγων, διότι φτάνοντας το νερό στα αντλιοστάσια θα πλημμυρίσει τα υπόγεια των μη ηλεκτροδοτημένων, όπου βρίσκεται ο εξοπλισμός, με τεράστιες συνέπειες για το έργο».

Καρπούζι

Για ακόμη μία φορά, οι αγρότες θέτουν ζήτημα αλλαγής της αρδευτικής περιόδου, καθώς υποστηρίζουν ότι οι καλλιέργειές τους είναι πρώιμες και χρειάζονται νερό ακόμα και από τον Φλεβάρη. «Το καρπούζι χρειάζεται νερό. Τα φυτά έχουν μεγάλες ανάγκες και πρέπει να ποτίζονται για να αποδώσουν. Είμαστε πρώιμη καλλιέργεια και πρέπει να ξεκινά νωρίτερα η αρδευτική περίοδος», δηλώνει ο παραγωγός καρπουζιού, Νίκος Κρίγκος.

Άρδευση με σύνεση και μέτρο

Η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη άρδευση των καλλιεργειών. Και φέτος, λίγο περισσότερο από πέρυσι, οι βροχές δεν ήταν πολλές στον νομό, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τη διαχείριση του νερού.

«Δυστυχώς, παρατηρείται μεγάλη σπατάλη νερού, ειδικά σε καλλιέργειες όπω το καλαμπόκι. Αν δεν αλλάξουμε στάση, θα έχουμε πρόβλημα. Τα υδάτινα αποθέματα στο φράγμα Πηνειού είναι περιορισμένα και πρέπει να περάσουμε σπαρτιάτικα φέτος», υπογράμμισε ο κ. Γιαχαλής.