Μετ’ εμποδίων οι σπορές του βαμβακιού λόγω του καιρού

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Τσατσάκη

Με αρκετά προβλήματα εξελίσσεται η διαδικασία της σποράς του βαμβακιού σε όλη τη χώρα, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμη Φωτεινό (φωτό αριστερά), «βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή στο 90% περίπου, ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που αφορά όλη την Ελλάδα, με διαφορετική ένταση φυσικά από περιοχή σε περιοχή, έχει να κάνει με τον καιρό που δεν βοηθάει τον κόσμο να σπείρει, ούτε τα φυτά να αναπτυχθούν».

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «περιμένουμε να στρώσει λίγο ο καιρός για να δούμε σε ποια χωράφια το φυτό είναι υγιές και σε ποια θα γίνουν επανασπορές. Γιατί θα γίνουν φέτος και επανασπορές σε χωράφια που έβρεξε πολύ και ‘‘κράτησαν’’ νερό. Επομένως, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά».

Από την εικόνα που έχει ωστόσο από το σύνολο της χώρας, ο πρόεδρος της ΔΟΒ θεωρεί ότι τα απαισιόδοξα σενάρια που μιλούσαν για μεγάλη πτώση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν διαψευστεί. «Πέρυσι, ήμασταν στα 2,52 εκατ. στρέμματα περίπου και φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα είμαστε μεν λίγο κάτω, αλλά σε ένα ποσοστό χαμηλότερο του 10%. Νομίζω ότι ο αγροτικός κόσμος πήρε από νωρίς τις αποφάσεις του και δεν επηρεάστηκε τόσο από ανατροπές που συνέβησαν σε άλλες καλλιέργειες. Σίγουρα βοήθησε και το γεγονός ότι έχουν αποκλιμακωθεί λίγο και τα κόστη, ιδίως σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα και το πετρέλαιο. Πέραν αυτού, στο βαμβάκι υπάρχει πάντα διαθέσιμο και το εργαλείο της προπώλησης που, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να αποδειχθεί πολύ επωφελές για τον αγρότη», υπογραμμίζει.

Αυτό το διάστημα, βέβαια, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους συμφωνίες. «Το βασικό μέλημα των αγροτών σήμερα είναι να ολοκληρώσουν τις σπορές και να σώσουν τις παραγωγές τους από τις βροχές που δεν έχουν σταματήσει», εξηγεί ο κ. Φωτεινός. «Άλλωστε και οι χρηματιστηριακές τιμές δεν είναι αυτήν τη στιγμή σε επίπεδα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τον παραγωγό. Έχουμε, όμως, μπροστά μας αρκετό καιρό μέχρι τη συγκομιδή και ευελπιστούμε ότι η αγορά θα ανακάμψει. Τα μηνύματα που έχουμε είναι προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει.

Καθυστερήσεις στη Ροδόπη

Η καθυστέρηση στη σπορά, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, προβληματίζει έντονα αρκετούς παραγωγούς και στον Νομό Ροδόπης, όπου το βαμβάκι είναι κυρίαρχη καλλιέργεια. «Πολλοί δεν μπόρεσαν να συγχρονιστούν με τον καιρό, με αποτέλεσμα πολλά στρέμματα να μείνουν άσπαρτα. Όσοι, δε, έσπειραν ταυτόχρονα με τη βροχή είχαν τοξικότητες από τα ζιζανιοκτόνα, με συνέπεια να σοκαριστούν πολλά φυτά και να προκληθεί οψίμιση στην καλλιέργεια», περιγράφει ο Ροδοπίτης γεωπόνος, Σάββας Δρίνης.

Τον προβληματισμό των παραγωγών εντείνει και το γεγονός ότι, πέρα από τον καιρό που δεν στέκεται στο πλευρό τους, οι χρηματιστηριακές τιμές παραμένουν χαμηλές. Οι περισσότεροι πάντως κατόρθωσαν, έστω και μετ’ εμποδίων, να σπείρουν, ενώ όσοι δεν επωφελήθηκαν από τις βροχές ξεκίνησαν το πότισμα, όπως φαίνεται από τα αρδευτικά που ποτίζουν στον κάμπο για να φυτρώσει το βαμβάκι.

Η τοξικότητα αντιμετωπίζεται με χρήση βιοδιεγέρτη για να πρωιμίσει η καλλιέργεια, καθώς οι παραγωγοί θα χάσουν έως και δέκα μέρες ωριμότητας. «Φέτος, θα δούμε σίγουρα καλλιέργειες να συγκομίζονται αργά τον Νοέμβρη, ανάλογα με τις βροχές», λέει ο κ. Δρίνης. Ο ίδιος προσθέτει ότι, εκτός από τις βροχές, προβλήματα προκάλεσαν και οι χαμηλές θερμοκρασίες που το βράδυ έπεφταν μέχρι τους 5 βαθμούς Κελσίου και αυτός ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας. «Τα εδάφη ήταν βρεγμένα και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες οι παραγωγοί φοβόντουσαν να σπείρουν, γιατί το βαμβάκι θέλει πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει.

Από την επικοινωνία του με αγρότες διαπιστώνει ότι η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Ροδόπη θα κυμανθεί στο 20% προς όφελος του αραβόσιτου, του ηλίανθου και των σιτηρών. «Όσοι έσπειραν τώρα προβληματίζονται, γιατί παρότι οι τιμές στα εφόδια έχουν υποχωρήσει, δεν είναι σε επίπεδα που να δικαιολογούν την τιμή του βαμβακιού», καταλήγει.

Κερδήθηκαν στρέμματα στην Ορεστιάδα λόγω του ηλίανθου

Η σπορά του βαμβακιού ολοκληρώνεται στην Ορεστιάδα, σύμφωνα με τον παραγωγό – αντιπρόεδρο της ΕΑΣ, Δημήτρη Σταματίου, ο οποίος διαπιστώνει αύξηση στον αριθμό των στρεμμάτων συγκριτικά με πέρυσι μετά τη μεγάλη πτώση της τιμής του ηλίανθου. «Ο καιρός δεν μας βοήθησε και δεν μας βοηθάει. Αναμένουμε βροχές για να έχουμε φυτρώματα», λέει, με σκοπό να μειώσουν την άρδευση. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα έχει ολοκληρωθεί η σπορά, με σημαντική καθυστέρηση, καθώς πέρυσι ολοκληρώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μάη.

Ο κ. Σταματίου σημειώνει πως εάν οι καιρικές συνθήκες τον Σεπτέμβρη δεν είναι ευνοϊκές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και στη συγκομιδή. Δηλώνει, επίσης, προβληματισμένος για τις τιμές, εξηγώντας ότι δεν έχουν ξεκινήσει να γίνονται νέες συμβάσεις προπώλησης, με εξαίρεση μία-δύο ποικιλίες υβριδίων που πριμοδοτούνται και φτάνουν τα 72 σεντς.