Αυτό το άρθρο είναι 12 μηνών

Μετά την Ισπανία, στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Γεωργίας

✱ Η κατάσταση των αγορών και πάλι σε πρώτο πλάνο
✱ Ποιες χώρες θα ζητήσουν βοήθεια
22/07/2023
2' διάβασμα
meta-tin-ispania-stis-vryxelles-oi-ypourgoi-georgias-232554

Στις Βρυξέλλες έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για την 25η Ιουλίου 2023 οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Ισπανία για το άτυπο συμβούλιο για τον τομέα της αλιείας.

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου, η ισπανική προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της και θα περιγράψει τις κύριες προτεραιότητές της για τη γεωργία και την αλιεία κατά το επόμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, τα βασικά θέματα στα οποία αναμένεται να επικεντρωθούν οι υπουργοί είναι τα εξής:

✱ Η κατάσταση των αγορών υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να προβούν σε απολογισμό των διάφορων εξελίξεων που επηρεάζουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα.

✱ Η ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων: Με βάση πληροφορίες της Επιτροπής, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη μελέτη που συμπληρώνει την εκτίμηση επιπτώσεων της πρότασης.

✱ Νέες γονιδιωματικές τεχνικές (ΝΓΤ): Θα ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά τη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον Κανονισμό για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και για τα συναφή τρόφιμα και ζωοτροφές.

Επιπτώσεις σε αγρότες

Επιπλέον, κάποια κράτη-μέλη θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τους λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρουμανία πρόκειται να ενημερώσει για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις υψηλές τιμές των εισροών που πλήττουν τους Ρουμάνους γεωργούς.

Από την πλευρά της, η Πολωνία, εξ ονόματος της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις των ουκρανικών εισαγωγών στις γεωργικές αγορές τους λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Τέλος, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, οι υπουργοί θα ενημερωθούν αφενός για τα κύρια αποτελέσματα της υπουργικής διάσκεψης στη Ρώμη για τα «Ανθεκτικά συστήματα τροφίμων και βιώσιμες γεωργικές αλυσίδες αξίας», αφετέρου σχετικά με τη νέα πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για την παραγωγή και την εμπορία φυτικού και δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

ΓΡΑΦΕΙ: