Μετά τις 20 Αυγούστου η ΚΥΑ για τους πληγέντες αγρότες/επιχειρήσεις της Αρκαδίας 

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Αρκαδίας

Υπάρχει μέριμνα για να παραταθούν οι προθεσμίες για καταβολές σε δημόσιες υπηρεσίες και ήδη έχουν πέσει οι πρώτες υπογραφές, για τους πληγέντες κατοίκους της Αρκαδίας, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυο ημέρες μετά τη βιβλική καταστροφή  της 26ης Ιουνίου. Όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες εκτιμήσεων, για να υπάρξουν οι αποζημιώσεις και η ρύθμιση θεμάτων φορολογικών ή ασφαλιστικών.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν ζητήσει πέραν του δήμου Τρίπολης, που  πήρε 50.000 ευρώ άλλοι δήμοι, ενισχύσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , Οδυσσέα Κωνσταντινούπουλου.

Ο βουλευτής Αρκαδίας και τομεάρχης Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  τόνισε πως υπάρχουν καταστροφές σε Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Κυνουρία, Γορτυνία και σε επιχειρήσεις αλλά και σε αγροτικές καλλιέργειες.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι ο έλεγχος των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη με αποτέλεσμα  να έχουν γίνει εκτιμήσεις μόλις για το 70% των καλλιεργειών οπωροκηπευτικών, 20% στις δενδροκαλλιέργειες ενώ είναι μηδενικός ο έλεγχος στις αμπελοκαλλιέργειες. Ζήτησε μάλιστα να συμψηφιστούν οι εισφορές  με τις αποζημιώσεις για τον ΕΝΦΙΑ κ.ά. ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο πολίτες που έχουν πληγεί.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πράγματι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες, δεδομένου ότι μεσολάβησε και η απεργία των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Εξήγησε πως έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα για την παράταση προθεσμιών αποπληρωμών και τόνισε ότι μετά τις 20 Αυγούστου και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καταγραφής αναμένεται να βγει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τις ασφαλιστικές εισφορές για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις,  τις μονάδες κ.ά.

Πάντως, κάτοικοι της περιοχής λένε πως ήδη η διαδικασία έχει καθυστερήσει κυρίως λόγω και της έλλειψης προσωπικού του ΕΛΓΑ, γεγονός που αυτομάτως σημαίνει καθυστερήσεις και των εκτιμήσεων αλλά και των αποζημιώσεων. Θεωρούν δε ό, τι ακόμη και αυτά τα ποσοστά ελέγχου των  εκτιμήσεων των καλλιεργειών, που ανέφερε ο κ.Κωνσταντινόπουλος είναι μάλλον αισιόδοξα , μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που έγινε και της αδυναμίας της πολιτείας να παρέμβει λόγω  έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στον οργανισμό γεωργικών ασφαλίσεων.

Άννα Στεργίου