Μεταβατική ΚΑΠ : «Κλείνει» η τελευταία εκκρεμότητα για τα μέτρα του ΠΑΑ που θα τρέξει η Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια

Στην τελική ευθεία μπαίνει η τελική έγκριση των κανόνων που θα διέπουν τη μεταβατική περίοδο της ΚΑΠ, μετά και την μερική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου οι διαπραγματευτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και της Γερμανικής Προεδρίας.

Το συμφωνηθέν κείμενο περιλαμβάνει τόσο την επέκταση των υφιστάμενων κανόνων της υπάρχουσας ΚΑΠ έως το τέλος του 2022 διασφαλίζοντας έτσι ότι οι πληρωμές των δικαιούχων παραγωγών στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων και των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) θα συνεχιστούν κανονικά, ότι διατηρείται ο αυξημένος προϋπολογισμός των νησιών του Αιγαίου για το 2021-22, αλλά και ότι κατά τη διετία αυτή θα αξιοποιηθούν και τα κονδύλια των 8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο του Next Generation EU.

Όπως έχει γράψει η «ΥΧ» η έγκριση της μεταβατικής ΚΑΠ, θα λύσει επί της ουσίας τα χέρια των κρατών μελών, και βέβαια της Ελλάδας, για τα μέτρα τα οποία θα προκηρύξουν τα επόμενα δύο χρόνια. Ειδικά δε για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πολιτικές και τα προγράμματα που περιλαμβάνει το εθνικό προσχέδιο Ανάκαμψης το οποίο απέστειλε η χώρα στην ΕΕ προς έγκριση, το ΥΠΑΑΤ θα έχει πλέον μία ξεκάθαρη εικόνα των μέτρων που θα μπορεί να προτεραιοποιήσει και άρα να υλοποιήσει τα επόμενα δύο χρόνια.

Η έγκριση της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ αποτελεί πλέον μια τυπική διαδικασία, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν συμφωνήσει καταρχήν στην ομαλή μετάβαση των παραγωγών στην ΕΕ στους νέους κανόνες που θα διέπουν τη νέα ΚΑΠ. Με δεδομένο ότι ο τρίλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2021, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι η μεταβατική περίοδος θα αφορούσε περίοδο δύο ετών, για την καλύτερη προετοιμασία των παραγωγών. Σε αυτή την προσπάθεια, ενσωματώνεται και η αξιοποίηση των χρημάτων από το Μηχανισμό Ανάκαμψης. Υπενθυμίζουμε ότι από τα χρήματα αυτά ύψους 8 δισ. ευρώ, από τα οποία αντιστοιχούν για την Ελλάδα 371,1 εκατ. ευρώ:

  • Το 30% του συνολικού ποσού θα διατεθεί το 2021 και το 70% το 2022.
  • Τουλάχιστον το 37% της χρηματοδότησης θα πρέπει να κατευθυνθεί στα βιολογικά και σε δράσεις για το περιβάλλον και την καλή μεταχείριση των ζώων. 
  • Τουλάχιστον το 55% θα πρέπει να υποστηρίξει νέους αγρότες αλλά και επενδύσεις που θα συμβάλουν σε ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη, όπως η γεωργία ακριβείας, ο εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων, κα.

Το προσωρινό αυτό κείμενο χρειάζεται τόσο την έγκριση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου – ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου – όσο και από την Ολομέλεια και το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας, κατά το διάστημα από τις 14 έως τις 17 Δεκεμβρίου.