Αποκτούν «φωνή» οι μετανάστες – εργάτες γης στη Μανωλάδα

«Δίκτυ προστασίας» στα δικαιώματα των μεταναστών – εργατών γης, που απασχολούνται στις καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα, απλώνει η Οργάνωση Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity. Πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Manolada Watch, του παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα. Κύριο μέλημα της oργάνωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων, αλλά και η απόκτηση ενός επιπλέον εφοδίου στον αγώνα για την εδραίωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ των προσδοκιών των μελών της οργάνωσης είναι να μεταφέρουν τουλάχιστον σε μηνιαία βάση την τρέχουσα κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μετά τη διενέργεια σχετικών αυτοψιών, να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες, να στηλιτεύσουν τα κακώς κείμενα και να επιβραβεύσουν όποιες κινήσεις πραγματοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ισονομίας και της δικαιοσύνης για όλους.

Αυτοψία

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, περίοδο εντατικοποίησης της φύτευσης φράουλας, με αθρόα προσέλευση εργατών από το Μπαγκλαντές, η οργάνωση επισκέφθηκε την περιοχή, για να διαπιστώσει και πάλι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, άθλιες συνθήκες στέγασης.
«Σε γενικές γραμμές, ακόμα και μετά την πυρκαγιά της 7/6/2018 δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βελτίωση», τονίζεται χαρακτηριστικά. Ήδη έμεναν πάνω από 100 άτομα στον χώρο, ενώ οι καλύβες από καλάμια και νάιλον που βρίσκονταν υπό ανέγερση δείχνει ότι ο αριθμός αυτός θα τετραπλασιαστεί. «Φαίνεται ότι έχουν καλλιεργηθεί περισσότερα στρέμματα από οποτεδήποτε άλλοτε, οπότε προμηνύεται ότι οι ανάγκες για εργατικά χέρια στην περιοχή θα είναι αυξημένες», επισήμαιναν τα μέλη της Οργάνωσης.

Συνθήκες διαβίωσης

Οι συνθήκες υγιεινής ήταν ήδη στο όριο και, παρά τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, έχει αρχίσει να αναδύεται δυσοσμία», αναφερόταν στην τότε αυτοψία. Πολλά παραπήγματα είχαν ήδη στηθεί και ολοκληρωθεί, άλλα ήταν στο στάδιο της προσθήκης της μόνωσης (κουβέρτες και χοντρό πλαστικό) και άλλα ήταν ακόμη στο στάδιο της κατασκευής του σκελετού από καλάμια. Οι έξι χημικές τουαλέτες που είχαν τοποθετηθεί κατά τη δημιουργία του καταυλισμού έχουν αφαιρεθεί, όπως και η μοναδική εγκατάσταση τρεχούμενου νερού.

Νομική υποστήριξη

Η οργάνωση ανέλαβε δράση αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στη Νέα Μανωλάδα στις 7 Ιουνίου 2018, βοηθώντας 164 εργάτες γης από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν να υποβάλουν διά των νομικών συμβούλων του Generation 2.0 RED αναφορά – αίτηση στην Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Τα μέλη της οργάνωσης κάλεσαν το ΣΕΠΕ και γενικότερα τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν την ως άνω υπόθεση σε απόλυτη προτεραιότητα και να προβούν έστω την ύστατη στιγμή, που η Ελλάδα είναι υπό επίβλεψη, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στη βελτίωση των όρων διαβίωσης και εργασίας αυτών των ευάλωτων σε εκμετάλλευση ανθρώπων. Μάλιστα, θέτουν τους εαυτούς τους στη διάθεσή τους, ώστε να τους υποδείξουν τις ακριβείς τοποθεσίες των αδιανόητων για τον αιώνα μας χώρων διαμονής των εργατών γης, τις απαράδεκτες πρακτικές εργασιακής εκμετάλλευσης και τις επικίνδυνες (και θανατηφόρες ενίοτε) συνθήκες μεταφοράς ή προφύλαξης.

Στο πλευρό τους

Η Οργάνωση Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity, η οποία περιλαμβάνει νέους ανθρώπους, ντόπιους και μετανάστες, που αγωνίζονται για την ισονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, πραγματοποιεί εδώ και περίπου δύο χρόνια σεμινάρια ενημέρωσης στους Μπανγκλαντεσιανούς εργάτες γης στη Μανωλάδα. Επίσης, συμμετέχει σε διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία, τον δήμο και τους εργοδότες. Όπως υποστηρίζουν τα μέλη, ενώ στα λόγια οι περισσότεροι δήλωναν πως ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των μεταναστών, στην πράξη μετέθεταν την ευθύνη ο ένας στον άλλο.