Μετατοπίζονται οι προτιμήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που εισάγουν πατάτα

Κερδισμένη φαίνεται να είναι φέτος η Ισπανία, ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζουν Ολλανδία και Γερμανία

Η ξηρασία άφησε το αποτύπωμά της στην Ευρώπη φέτος. H ζήτηση για πατάτες στην αγορά είναι περιορισμένη, παρόλο που τώρα αρχίζει να ανακάμπτει. Οι εξαγωγές από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, αναφέρεται στην επισκόπηση της παγκόσμιας αγοράς πατάτας της ιστοσελίδας FreshPlaza, δεν εξελίσσονται ομαλά και αρκετές αγορές επιλέγουν πατάτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω καλύτερης τιμής. Ιδίως η Ισπανία επωφελείται από το περιβάλλον που δημιουργείται, καθώς έχει καλή παραγωγή και πετυχαίνει υψηλές τιμές στην αγορά.

Ειδικότερα, στην Ολλανδία οι τιμές πιέζονται από τις εξαγωγές που υστερούν, σύμφωνα με Ολλανδούς εμπόρους. Η εγχώρια αγορά, ωστόσο, αρχίζει να ανακάμπτει μετά από μια πολύ ήσυχη περίοδο κατά τη διάρκεια των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δώσει ώθηση στις τιμές. Στο χωράφι διαμορφώνονται στα 20-30 λεπτά το κιλό και οι έμποροι κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση στον βαθμό που δεν ανακάμψουν οι εξαγωγές.

Αντίθετα από την Ολλανδία, στο Βέλγιο οι τιμές φαίνεται να ανακάμπτουν στην αγορά μετά από μια περίοδο μικρής πτώσης, με αποδόσεις στην καλλιέργεια κακές μεν, λόγω της ξηρασίας, καλύτερες δε από τις περσινές. Η συμπεριφορά της αγοράς συνδέεται άρρηκτα με την πρόγνωση του καιρού, ενώ παραμένει ασαφές ποια θα είναι η επίπτωση των υψηλών θερμοκρασιών στη συντήρηση της συγκομιδής.

Στη Γερμανία είναι διαθέσιμες αυτή την περίοδο μεγάλες ποσότητες πρώιμης πατάτας και η μεγάλη προσφορά μεταφέρεται από κύκλους της αγοράς, πιέζoντας τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Όσον αφορά τις εξαγωγές, σύμφωνα με εμπόρους που επικαλείται η διεθνής ιστοσελίδα, οι συνήθεις προορισμοί για τη γερμανική πατάτα επιλέγουν άλλους, φθηνότερους προμηθευτές. Επισημαίνεται, πάντως ότι μέχρι να ξεκινήσει η κύρια παραγωγή οι τιμές θα έχουν ευθυγραμμιστεί έως έναν βαθμό με τα διεθνή επίπεδα.

Τέλος, στη Γαλλία η ζήτηση φαίνεται περιορισμένη στην αγορά της χώρας, με τις τιμές να εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Όσο προχωρά η σεζόν οι αποδόσεις αυξάνονται, αλλά στο τέλος θα φανεί η σαφής διαφορά ανάμεσα στις αρδευόμενες και στις μη αρδευόμενες εκτάσεις και αναμένεται ότι οι αποδόσεις στις πρώτες θα είναι σημαντικά υψηλότερες. Προς το παρόν, πάντως, σε ό,τι αφορά την ποιότητα της γαλλικής πατάτας, αξιολογείται ως καλή.