Μετεωρολογικό σταθμό μέσω ΔΠΘ αποκτά η Κομοτηνή (Βίντεο)

Μετεωρολογικό σταθμό μέσω ΔΠΘ αποκτά η Κομοτηνή (Βίντεο)
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τον Ιούλιο

Την εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής θα χρηματοδοτήσει ο Δήμος Κομοτηνής, ο οποίος θα δίνει πιο ακριβή δεδομένα για την κατάσταση του καιρού στην περιοχή μας και θα επιτρέπει πιο ακριβείς προγνώσεις.

 
Ο σταθμός θα καταγράφει τόσο τη θερμοκρασία του αέρα και τη βροχόπτωση, αλλά και την υγρασία εδάφους, που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που παρακολουθείται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, μια μέτρηση που θα βοηθήσει και τους αγρότες της περιοχής.
 
Ο σταθμός αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2018.
 
Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Φώτης Μάρης -το γνωστικό αντικείμενο του οποίου ως καθηγητή αφορά τα πλημμυρικά γεγονότα και απαιτεί σωστή μελέτη του καιρού ώστε να υπάρχει πρόβλεψη και κανονικών και ακραίων καιρικών φαινομένων-, το Πανεπιστήμιο παρατήρησε ότι το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στην ΑΜΘ, και ειδικά στη Θράκη, είναι ιδιαίτερα ελλιπές, με ένα μετεωρολογικό σταθμό στο αεροδρόμιο στην Καβάλα, ένα στην Αλεξανδρούπολη ενώ οι υπόλοιποι σταθμοί είτε δεν λειτουργούν είτε λειτούργησαν μόνο σε κάποια περίοδο, με αποτέλεσμα ακόμα και η μετεωρολογική υπηρεσία να μην μπορεί να βγάλει αξιόπιστη πρόγνωση.
 
Για αυτό και ξεκίνησαν μια προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου μετεωρολογικών αρχικά, και στη συνέχεια υδρομετρικών σταθμών. Έτσι εγκαταστάθηκε ήδη ένας σύγχρονος σταθμός στην πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης, και τώρα προχωρούν, σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής, στην εγκατάσταση ενός σταθμού στην πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, που θα καλύψει τις ανάγκες όλης της περιοχής.
 
Την ίδια ώρα έχουν έρθει σε επαφή με διάφορους φορείς διαχείρισης, ώστε να ενταχθούν και άλλοι υφιστάμενοι σταθμοί στο δίκτυο, αλλά και να ανακατασκευαστούν 3 παλαιότεροι σταθμοί του πανεπιστημίου, ενώ θα προσπαθήσουν να επεκταθούν και στον Έβρο.
 
Η συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία, σημείωσε, αφορά το ποσό των 9.550 ευρώ, και αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού του μετεωρολογικού σταθμού μαζί με όλα τα συνοδευτικά έργα υποδομής.
 
Οι πληροφορίες που θα δίνει ο σταθμός, θα παρέχονται στο δίκτυο που έχει ήδη κατασκευαστεί στην πολυτεχνική σχολή της Ξάνθης, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής θα έχει απευθείας πρόσβαση σε αυτή και σε δεύτερο χρόνο θα έχει πρόσβαση και η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ο κ. Μάρης εξήγησε το θέμα του σταθμού:

Πηγή: www.paratiritis-news.gr

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress