Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τις Καλαμών

Τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διάθεση των ελιών Καλαμών, τις χαμηλές τιμές για την ποικιλία και τις ποσότητες που παραμένουν στις κάδες των παραγωγών την ώρα που έρχεται η επόμενη σοδειά, έφτασαν για μία ακόμη φορά μέχρι τη Βουλή, μέσω της ερώτησης 14/5-10-2020, του Βουλευτή Φθιώτιδος του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Σαρακιώτη.

Ο βουλευτής της Αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος προς τον ΥΠΑΑΤ, ζήτησε από τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, να απαντήσει τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για την τη στήριξη και αντιμετώπιση των ζητημάτων που πλήττουν τους ελαιοπαραγωγούς ειδικότερα της συγκεκριμένης ποικιλίας, η συλλογή της οποίας δεν προχωρά, όπως ανέφερε, λόγω των αποθεμάτων περσινής εσοδείας που βρίσκονται στις κάδες των παραγωγών.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις προτάσεις του κόμματος, μεταξύ των οποίων και η ελαιοποίηση ποσοτήτων ή η στήριξη μέσω της διάθεσης προϊόντος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή συνεργασίες μεταξύ Υπουργείων. Κατά τον ίδιο, μάλιστα, τα προβλήματα για την ποικιλία ξεκίνησαν πριν την κρίση του κορωνοϊού, καθώς οι τιμές της περσινής περιόδου ήταν εξαιρετικά χαμηλές, δυσχεραίνοντας μάλιστα την παραγωγική διαδικασία.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει για την ποικιλία, ο κ. Βορίδης, απάντησε για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, μερικές εκ των οποίων εμπεριέχονται και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», ξεκαθαρίζοντας ότι κατ’ αρχήν απαγορεύεται οποιαδήποτε ενίσχυση, παρά μόνο συγκεκριμένα εργαλεία στήριξης στο πλαίσιο των κανονισμών της ενιαίας αγοράς.

Αναφερθείς στην πρόταση για ελαιοποίηση, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό, όπως προβλέπονταν στην περίπτωση της απόσταξης κρίσης, ενώ απουσιάζει η αντίστοιχη οργάνωση και τα μητρώα στον τομέα. Τέλος, αναφερθείς στη στήριξη των παραγωγών μέσω των κρατικών ενισχύσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των διαταραχών λόγω κορωνοϊού που εγκρίθηκε από την Κομισιόν, ο υπουργός ΑΑΤ, εξήγησε ότι αυτή αποτελεί το μόνο εργαλείο στήριξης, για το οποίο υπάρχει και η έγκριση της Κομισιόν.

«Ελπίζω να μην ακούει κανείς, γιατί αν δεν υπάρχει διαταραχή εξαιτίας του κορωνοϊού και είναι διαταραχή εξαιτίας εμπορικών αιτίων, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα στήριξης» απάντησε, στον ισχυρισμό του βουλευτή για προβλήματα πριν την κρίση του κορωνοϊού.