Μετωπική ΥΠΑΑΤ-ΣΕΒΓΑΠ για το γάλα
ΣΕΒΓΑΠ: Μάλλον αντισυνταγματικές οι απόψεις του ΥΠΑΑΤ
των Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Ρούστα
Κινητικότητα παρατηρείται μετά τις πληροφορίες για νέα κρούσματα νοθείας στη φέτα και τη διάσταση που έχει πάρει το ζήτημα, δείχνοντας ότι κάτι ίσως υπάρχει στον ορίζοντα. Ακόμη, βέβαια, η υπόθεση βρίσκεται εν αναμονή του αν, τελικά, επιβεβαιώνονται τα κρούσματα που θέλουν νοθευμένο προϊόν –με αγελαδινό γάλα– να έχει διοχετευθεί σε αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας, με τις ελεγκτικές αρχές να αναμένουν απαντήσεις από τις αλυσίδες που φέρεται ότι εντόπισαν τα εν λόγω προϊόντα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ. Αυτές τις ημέρες ο υπουργός ΑΑΤ βρίσκεται, άλλωστε, στο Βερολίνο, όπου δεν αποκλείεται να συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες της ελληνικής πρεσβείας για το ζήτημα.
Να ενισχυθεί ο ρόλος της Διεπαγγελματικής, ζητούν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων
Τις απαντήσεις των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών αναμένουν και τα μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), η οποία και συνεδρίασε επί του θέματος μέσω τηλεδιάσκεψης το περασμένο Σάββατο, για να μπορέσουν έπειτα να βγάλουν τις δικές τους αποφάσεις. Πάντως, εξέφρασαν ενόχληση και δυσφορία για το άναρχο καθεστώς της αγοράς, που επιτρέπει σε επιτήδειους να παρανομούν, νοθεύοντας τη φέτα και δυσφημώντας το εθνικό μας προϊόν σε όλο τον κόσμο, όπως επισημάνθηκε, με ορισμένους να ζητούν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία ελέγχου, πέρα από την αύξηση των –ελλιπών μέχρι στιγμής– ελέγχων από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και τη σχετική πολιτική βούληση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Κώστα Τόπα, η συζήτηση ήταν εκτενής για τα νέα αυτά κρούσματα, που φέρεται να εμπλέκονται δύο θεσσαλικές εταιρείες. Ήδη, έχουν προωθηθεί στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τα στοιχεία επικοινωνίας των εταιρειών του εξωτερικού, όπου φαίνεται πως εντοπίστηκαν οι παραβάσεις. «Οι νέες περιπτώσεις νοθείας της φέτας επαναφέρουν στην επικαιρότητα την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Διεπαγγελματικής, διότι μέχρι στιγμής η πολιτεία μπορεί να μας αναγνώρισε, αλλά δεν μας χρηματοδοτεί, δεν ακούει τις προτάσεις που καταθέτουμε και δεν έχουμε ελευθερία κινήσεων. Θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να προστατεύσουμε το προϊόν και να πάρουμε τις τύχες της φέτας στα χέρια μας», υπογράμμισε. Σύμφωνα με όσα είπε, συζητήθηκε ακόμη μία νέα περίπτωση εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού με την προώθηση στην αγορά ισραηλινής φέτας, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι το εθνικό μας προϊόν απειλείται από παντού.
Ουσιαστική στήριξη της Διεπαγγελματικής, πιο ενεργό ρόλο της στους ελέγχους, καθώς και άμεση πρόσβαση στα στοιχεία ελέγχου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ζήτησε, μεταξύ άλλων, και ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του ΣΕΚ και πρόεδρος του ΑΣ Καστοριάς, ο οποίος μετείχε, επίσης, στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ετοιμάζεται και καταγγελία που θα κατατεθεί στον εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει γίνει με τα κρούσματα. «Αν δεν υπήρχε το θέμα της νοθείας, δεν θα υπήρχε φέτα στην Ελλάδα, ούτε να τη βρεις σε ντελικατέσσεν», σχολίασε, προαναγγέλλοντας και επίσκεψη του Συνδέσμου στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να συζητηθούν ζητήματα εισαγωγών γάλακτος, ακόμη και αιγοπρόβειου που προβληματίζουν τον τομέα, αφού, όπως εξήγησε, υπήρχαν μήνες που εμφανιζόταν αύξηση γάλακτος σε περίοδο που οι κτηνοτρόφοι γνώριζαν ότι δεν υπήρχε αυτή η παραγωγή, στο πλαίσιο και των καταστροφών στη Θεσσαλία.
Αναφορικά με τα κρούσματα νοθείας, ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι ένα σοβαρό θέμα, καθώς έχει να κάνει με την παραγωγή ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα, αλλά και κάτι που συμπαρασύρει τις τιμές για τους κτηνοτρόφους», οδηγώντας τους στο τέλος στην έξοδο, όπως τόνισε, αφού η εκμετάλλευση καθίσταται ασύμφορη.
Ι. Βιτάλης: «Το υπουργείο αποφάσισε μετά από δικές μας πιέσεις ότι αρχίζουν οι έλεγχοι»
Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΦ, Ιωάννη Βιτάλη, ακόμη (μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι που γράφτηκε το ρεπορτάζ) δεν υπάρχει κάποιο επίσημο στοιχείο που να τεκμηριώνει περίπτωση νοθείας. «Το υπουργείο χθες αποφάσισε, αφού μετά από δικές μας πιέσεις συγκάλεσε μια συνάντηση με φορείς, ότι αρχίζουν οι έλεγχοι», σημείωσε στην «ΥΧ». Το ζητούμενο, βέβαια, για τον ίδιο, αλλά και άλλους εκπροσώπους του κλάδου που συμμετέχουν στη Διεπαγγελματική, δεν είναι απλώς μία επανεκκίνηση των ελέγχων, αλλά αυτοί να συνοδεύονται και με αντίστοιχες ποινές σε περίπτωση που διαπιστώνεται νοθεία ή απάτη στο εθνικό αυτό προϊόν, ώστε να προστατεύεται το ίδιο, αλλά και ο κλάδος.
«Να υπάρχει η πολιτική βούληση για να υπάρχει μια κάθαρση σε ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα», υπογράμμισε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο Νίκος Τάχας, πρόεδρος των Ελληνικών Τυροκομείων. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από τους αρμόδιους φορείς, ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα ονοματολογίας, αλλά για θέμα αποτελεσματικότητας των κυρώσεων», ειδικότερα εάν πρόκειται για διαπιστωμένα κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.
Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και επείγουσα δράση με τη διασφάλιση ότι θα εξεταστούν εκτενώς οι συνέπειες στην αγορά και τους παραγωγούς, καθώς και άμεσα μέτρα για την προστασία της εθνικής κληρονομιάς, της οικονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής, ζητά επίσης το Cluster Τυροκόμων Δυτ. Μακεδονίας, με αφορμή το ζήτημα για κρούσματα νοθείας στη φέτα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Για κραυγαλέα απουσία ελέγχων στη φέτα, αλλά και ανεξέλεγκτες νοθείες που απειλούν το εθνικό μας προϊόν, έκανε λόγο και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό ΑΑΤ. Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σχετικό κείμενο που συνυπογράφουν 20 βουλευτές του κόμματος, απευθύνει συνολικά έξι ερωτήματα στον υπουργό που σχετίζονται με τον έλεγχο παραβάσεων στη φέτα και το ενδεχόμενο αθέμιτων συνθηκών ανταγωνισμού στον κλάδο της κτηνοτροφίας.
ΥΠΑΑΤ: Τιμές που να ανταποκρίνονται στα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης
Από πλευράς αρμόδιων αρχών, ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες δηλώνουν ότι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρχει κρούσμα. Το ΥΠΑΑΤ, σε χθεσινή του ανακοίνωση, ενημέρωνε για την απόφαση σειράς ενεργειών σχετικά με την προστασία της εγχώριας παραγωγής γάλακτος και των παραγόμενων από αυτό προϊόντων, με τον υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε με στελέχη του υπουργείου και τους εκπροσώπους, μεταξύ άλλων, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, να δίνει «εντολή για ολιστική πολιτική ελέγχων». Αυτοί θα περιλαμβάνουν ελέγχους σε βυτιοφόρα σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας και λήψη δειγμάτων προϊόντων, ιδιαίτερα σε σούπερ μάρκετ και έλεγχο από μεικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ως προς την τήρηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Ο υπουργός, παράλληλα, γνωστοποιεί ότι απευθύνθηκε με επιστολή και στον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα, ζητώντας ενεργοποίηση κάθε σχετικού μηχανισμού που θα συνέβαλλε στη διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για διατήρηση των τιμών γάλακτος σε επίπεδα που να ανταποκρίνονται στην προσφορά και στη ζήτηση. Μάλιστα, σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, ζήτησε να ενημερωθούν τα μέλη του Συνδέσμου για μηδενική ανοχή του ΥΠΑΑΤ σε «πρακτικές που οδηγούν σε συμβόλαια με μειωμένες τιμές γάλακτος, σε μία περίοδο μάλιστα που υπάρχει μειωμένη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση».
Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού δείχνει να υιοθετεί τις απόψεις των κτηνοτρόφων, που έκαναν λόγο για μία κατάσταση κατά την οποία παίκτες της βιομηχανίας ασκούν πίεση για να πέσει η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, σε μία περίοδο που, μετά και τις πληγές της Θεσσαλίας, υπάρχει μειωμένη παραγωγή. Η τοποθέτηση αυτή έχει προκαλέσει και αντιδράσεις από τη βιομηχανία, που χαρακτηρίζει «ασύνδετα» τα δύο αυτά σημεία και δηλώνει ανοιχτή σε κάθε μορφή ελέγχου που γίνεται με τεκμήρια και αποδείξεις και παραπέμπει στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, σε ό,τι αφορά τον συσχετισμό που κάνει ο Λ. Αυγενάκης.
ΣΕΒΓΑΠ: Μέτρα άλλης εποχής και καθεστώτων τα πλαφόν
«Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έχει ξαναγίνει, αλλά θεωρώ ότι είναι, θα έλεγα, και αντισυνταγματικό. Δεν ταιριάζει σε μία ελεύθερη οικονομία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, σχετικά με τη σύνδεση παράνομων εισαγωγών γάλακτος με πιέσεις από τη βιομηχανία για μείωση της τιμής των συμβολαίων στον παραγωγό. «Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσει κανείς την τιμή ενός προϊόντος είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός», υπογράμμισε, λέγοντας ότι αυτό το καθεστώς καθορίζει τιμές με βάση το κόστος που υφίσταται μια συγκεκριμένη περίοδο. «Τα πλαφόν και όλα αυτά είναι μιας άλλης εποχής, άλλων καθεστώτων. Μέτρα, τα οποία δεν ταιριάζουν σε αυτήν τη χώρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, σημειώνοντας, επίσης, ότι δεν υπάρχουν τιμές της τάξεως του 1,20 ευρώ στον παραγωγό. «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», επεσήμανε «για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΕΒΓΑΠ», σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ελέγχων, προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος είναι υπέρ των αποδεδειγμένων ελέγχων που στηρίζονται σε τεκμήρια και αναλύσεις και όχι γενικά σε φήμες ή πληροφορίες.
Εναρμoνισμένες πρακτικές καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοιτων Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα και Γιάννη Σάρρου Για συντονισμένες ενέργειες των τυροκομικών επιχειρήσεων, που προσφέρουν ενιαίες τιμές σε όλη τη χώρα για την αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι. Ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος, Κώστας Τόπας, εξέφρασε τη δυσφορία του για την τακτική των τυροκόμων και των μεταποιητών, οι οποίοι με συντονισμένες ενέργειες κατάφεραν να μειώσουν οριζόντια τις τιμές στο 1,50-1,55 ευρώ το κιλό, εξέλιξη που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επιβίωση των κτηνοτρόφων. «Αυτή η πολιτική των εμπόρων θα γυρίσει μπούμερανγκ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βολιώτης κτηνοτρόφος. Στο 1,52 ευρώ το κιλό για το αιγοπρόβειο γάλα, από 1,65 ευρώ την περσινή περίοδο, έκλεισε το συμβόλαιο πώλησης ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Καρυάς Ολύμπου με τυροκομική επιχείρηση στην Ελασσόνα. Μειωμένη, επίσης, είναι και η τιμή για το κατσικίσιο γάλα, όπου από το 1,1 ευρώ το κιλό την περσινή περίοδο, φέτος διαμορφώνεται στα 94 λεπτά. Σύμφωνα με τον Διονύση Μανίκα, πρώην πρόεδρο του συνεταιρισμού, «η πτώση της τιμής του προϊόντος οφείλεται σε μια γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας γάλακτος. Αποδέκτης αυτής της αρνητικής συγκυρίας είναι ο κτηνοτρόφος». Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του συνεταιρισμού, είπε ότι τα 24 από τα 29 μέλη του, που είναι αμιγώς κτηνοτρόφοι, διαχειρίζονται 1.300 τόνους γάλακτος κατ’ έτος από τα 8.000 αιγοπρόβατα που έχουν στη διάθεσή τους. Εκτός αριθμητικής και λογικής είναι η πτώση της τιμής παραγωγού γάλακτος, ενώ την ίδια στιγμή κλείνουν κτηνοτροφικές μονάδες, δήλωσε ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ροδόπης, Σάκης Κοσουτζής. Το συμβατικό πρόβειο γάλα κινείται στο 1,55 ευρώ το κιλό, με τιμολόγιο Δεκεμβρίου, το βιολογικό στα 7-8 λεπτά πάνω, αλλά οι ποσότητες είναι λίγες, ενώ το γίδινο είναι στα 93 λεπτά το κιλό. «Έως ότου ξεκινήσει ο σωστός έλεγχος ΑΡΤΕΜΙΣ 2, η κτηνοτροφία θα σβήνει», τόνισε. «Τιμολόγησαν το γάλα με 1,53 ευρώ το κιλό και μας έχουν ενημερώσει ότι τον επόμενο μήνα θα κατεβάσουν τιμή άλλα τρία λεπτά», δήλωσε ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης, ο οποίος συμφωνεί με τον Σάκη Κοσουτζή και επαυξάνει ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν συμβόλαια στα χέρια τους. Ο ίδιος ανήκει στους κτηνοτρόφους που βαίνουν προς την έξοδο με τις επικρατούσες συνθήκες ελληνοποιήσεων και πτώσης των τιμών. Προαναγγέλλει, δε, ότι μετά το Πάσχα θα κλείσουν μονάδες με τεχνολογικό εξοπλισμό και καλές φυλές που παράγουν πολλούς τόνους γάλακτος ετησίως. |