Θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Bayer «χτίζει» το «ακτιβιστικό» fund Εlliott

bayer-agrotes
-Διαφήμιση-

Θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Bayer «χτίζει» εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο το «ακτιβιστικό» fund Εlliott, κάτι που, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων παρατηρητών της αγοράς, δεν αποκλείεται να εντείνει την πίεση στο μάνατζμεντ του γερμανικού ομίλου να διαφοροποιήσει στο άμεσο μέλλον τη στρατηγική του.

Το ποσοστό του Elliott δεν έχει γίνει γνωστό, σίγουρα ωστόσο είναι μικρότερο του 3%, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, η Bayer θα ήταν υποχρεωμένη να το γνωστοποιήσει δημοσίως. Το fund διαχειρίζεται κεφάλαια 35 δισ. δολαρίων ανήκει στον Αμερικανό επενδυτή Paul Singer και ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχει «ταρακουνήσει», με τις ενέργειές του, τις διοικήσεις των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες μετόχων και επενδυτών για τα ανοιχτά δικαστικά μέτωπα σχετικά με τη γλυφοσάτη που «κληρονόμησε» μετά την εξαγορά της Monsanto, η διοίκηση της Bayer ανακοίνωσε πρόσφατα περικοπές 12.000 θέσεων εργασίας, καθώς και πώληση των σημάτων Coppertone και Dr Scholl’s. Ωστόσο, αναλυτές που επικαλούνται οι Financial Times, εκτιμούν ότι είναι πιθανό να χρειαστούν και πιο δραστικά μέτρα, όπως π.χ. η διχοτόμηση σε δύο ξεχωριστά εταιρικά σχήματα, ένα για τα αγροχημικά κι ένα για τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ημέρα διαφάνειας η 7η Δεκεμβρίου

Η Βayer, πάντως, συνεχίζει να υπεραμύνεται της ασφάλειας του glyphosate και, μέσω της Πρωτοβουλίας για τη Διαφάνεια (η οποία είχε την πρώτη της επέτειο στις 7 Δεκεμβρίου) και της ειδικής πλατφόρμας που τη συνοδεύει (transparency platform), κάνει διαθέσιμες στο κοινό περισσότερες από 300 περιλήψεις μελετών πάνω στο θέμα.