Μέτρα για τη διατήρηση του αγροτικού κλάδου – Εκπαίδευση και τεχνολογία τα εργαλεία του Έλληνα παραγωγού
Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη είναι γεωργοκτηνοτρόφος και διατηρεί κτηνοτροφική μονάδα βoοειδών και αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής στην Πύλη του Νομού Τρικάλων. Πρόκειται για μονάδα συμβατικής και κυρίως βιολογικής εκτροφής. Συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση παράγοντας ποιοτικά ζωικά προϊόντα και τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας σε μια δομημένη οικογενειακή επιχείρηση.
Είναι πτυχιούχος των Τμημάτων Τεχνιτών Τυροκομίας, Επεξεργασίας, Συντήρησης και Τυποποίησης Τροφίμων, Τεχνιτών Γαλακτοκομίας και Διαχείρισης Βοοτροφικής Εκμετάλλευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της Σχολής Κρέατος στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας. Είναι μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τρικάλων.
«Επέλεξα το αγροτικό επάγγελμα και τη ζωή στην ύπαιθρο ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση από την εφηβική μου ηλικία και αγωνίζομαι με κάθε τρόπο για τη διατήρηση και την ανάπτυξη, όχι μόνο της δικής μου επιχείρησης, αλλά γενικά του πρωτογενούς τομέα».
Υποψηφιότητα
«Οι προβληματισμοί μου πηγάζουν από την αγάπη για τον κλάδο και τον τόπο μου και για όσους αγαπούν το αγροτικό επάγγελμα. Ο χώρος της κτηνοτροφίας πλήττεται από συνεχείς κρίσεις: οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή.
Είναι αναγκαίο και σημαντικό να καταγραφούν τα προβλήματα αυτά, από ανθρώπους που τα βιώνουν πραγματικά, από πρώτο χέρι. Γνωρίζοντας από τη μια τα προβλήματα και από την άλλη την προοπτική που έχει αυτός ο χώρος αποφάσισα να συμμετέχω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις επερχόμενες εκλογές του Οκτώβρη ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» γιατί πιστεύω πως η αντιπροσώπευση του αγροτικού κλάδου είναι απαραίτητη.
Τι πρέπει να γίνει
Ο ρόλος της γεωργίας στον πρωτογενή τομέα είναι πολύπλευρος. Από τη συμβολή του στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μέχρι την εξέλιξη αυτού που ονομάζουμε πολιτισμός. Κι όμως αυτός ο τόσο σπουδαίος παραγωγικός τομέας διανύει την πορεία του κάτω από δύσκολες συνθήκες.
1. Προγράμματα Ενίσχυσης από την Περιφέρεια
Μέσω της Περιφέρειας θα υλοποιηθούν προγράμματα ενίσχυσης και διασφάλισης της ποιοτικής αναβάθμισης των παραγόμενων προϊόντων που θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα. Αυτά τα προγράμματα πρέπει να βγουν από τα συρτάρια, να απλοποιηθούν, να γίνουν κατανοητά από τον κόσμο της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και να εφαρμοστούν.
2. Εκπαίδευση των αγροτών σε λύσεις νέας τεχνολογίας
Κάθε αλλαγή, καθετί καινούργιο προβληματίζει, δυσκολεύει ακόμη και απογοητεύει. Κι όμως, οι νέες τεχνολογίες, οι νέες καλλιέργειες, οι νέες μέθοδοι διαχείρισης και παραγωγής προϊόντων προβληματίζουν τον κάθε αγρότη που βρίσκεται στον κλάδο.
Οι περισσότεροι αγρότες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, δυσκολεύονται να χειριστούν κάθε είδους νέα τεχνολογία, αφού λείπουν η εκπαίδευση και η ενημέρωση.
Εδώ και μερικά χρόνια ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας προσπαθεί να εισέλθει στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι φανερό πλέον πως η σύγχρονη τεχνολογία έχει εισχωρήσει σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ψηφιακή τεχνολογία με τις αναρίθμητες εφαρμογές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς παραγωγής.
Με προγράμματα και εφαρμογές ακόμη και στα κινητά μας τηλέφωνα, μπορούμε να ελέγχουμε τις καλλιέργειες ανά πάσα στιγμή.
Ο καλλιεργητής ενημερώνεται για τις καιρικές συνθήκες, τις προσβολές ασθενειών και προγραμματίζει τις ενέργειες που επιβάλλεται να κάνει.
Η σύγχρονη τεχνολογία είναι σε θέση να λύσει το πιο σημαντικό πρόβλημα, το υψηλό κόστος παραγωγής.
Ο αγρότης πρέπει να μάθει για τις δυνατότητες που δίνει η νέα τεχνολογία στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Για την επιλογή σπόρων, την ανάλυση εδάφους, για ορθή χρήση λιπασμάτων, την έγκαιρη αντιμετώπιση των προσβολών από τις ασθένειες, τη σωστή άρδευση με παρακολούθηση καιρικών φαινομένων, όπως και για άλλες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας θα βοηθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους στο χωράφι, καθώς και να διασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα πρέπει να έχει τη στήριξη της πολιτείας: να υπάρξει εκπαίδευση, κατάρτιση και ενημέρωση για να μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα από τις νέες τεχνολογίες.
3. Παρότρυνση και ενημέρωση για το αγροτικό επάγγελμα
Οι νέοι προβληματίζονται έντονα σχετικά με την απασχόλησή τους στο αγροτικό επάγγελμα. Έχουν πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων. Έχουν τη θέληση να μάθουν, αναζητούν απαντήσεις, όμως δεν έχουν προσανατολισμό.
Πού μπορώ να αποκτήσω τις απαραίτητες γνώσεις για ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα; Τι να καλλιεργήσω; Πώς να το καλλιεργήσω; Τι κόστος θα έχει η καλλιέργεια π.χ. αρωματικών φυτών, σιτηρών, δέντρων, κηπευτικών; Πώς θα παραγάγω ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα; Πώς θα φτάσουν τα προϊόντα μου στην αγορά; Πότε ένα προϊόν θεωρείται καινοτόμο;
Ο ρόλος του κράτους στην εκπαίδευση των νέων αγροτών
Για όλα αυτά οι νέοι θέλουν να μάθουν, αναζητούν πληροφορίες, ζητούν εκπαίδευση και ενημέρωση κι όμως η παρουσία της πολιτείας είναι ανύπαρκτη, η αδιαφορία πλήττει τη γεωργία και ερημώνει την ύπαιθρο.
Οφείλουμε όλοι μας να θορυβηθούμε από τις εξελίξεις των ευρωπαϊκών χωρών στον αγροτικό τομέα. Να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα ώστε να παραμείνει ο νέος κόσμος στο επάγγελμα του αγρότη με όρους που θα του επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η πολιτεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, γι’ αυτό πρέπει να ενσκύψει με σοβαρότητα και ευθύνη στον κλάδο της γεωργίας για ένα ελπιδοφόρο και παραγωγικό μέλλον».