Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την κακοκαιρία ζητά ο ΣΕΚ

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την κακοκαιρία απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Τάκης Πεβερέτος, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι αιγοπρόβατα και βοοειδή έχουν μείνει χωρίς τροφές και νερό με συνέπεια να υπάρχουν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο όχι μόνο νεογέννητων αλλά και μεγάλων παραγωγικών ζώων, όπως επίσης και ζημιές έχουν σημειωθεί στις υποδομές των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΕΚ αναφέρει:

Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Γενικέ,

Από μια πρώτη αποτίμηση, οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων 20 ημερών και στη ζωική παραγωγή είναι πολύ μεγάλες. Οι έντονες και συνεχείς χιονοπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν για πολλές ημέρες χιλιάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές.

Αιγοπρόβατα και βοοειδή έχουν μείνει χωρίς τροφές και νερό με συνέπεια να υπάρχουν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο όχι μόνο νεογέννητων αλλά και μεγάλων παραγωγικών ζώων, όπως επίσης και ζημιές στις υποδομές των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Λόγω του μεγάλου και συνεχούς ψύχους σημειώθηκε κάθετη πτώση της παραγωγής γάλακτος σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι μικρές ποσότητες γάλακτος δεν κατέστη δυνατό να απορριφθούν από τα τυροκομεία, λόγω αδυναμίας πρόσβασης από τους αποκλεισμένους από το χιόνι δρόμους. H απώλεια εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους είναι πολύ μεγάλη και ζητάμε άμεσα μέτρα στήριξης:

• Άμεσα εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ και αποζημίωση για τα θανόντα από την κακοκαιρία ζώα.

• Αναστολή για ένα χρόνο των υποχρεώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων σε εφορίες, τράπεζες, ΟΓΑ, ΔΕΗ κ.α

• Να δρομολογηθεί πρόγραμμα ΠΣΕΑ για κάλυψη των ζημιών σε απώλεια παραγωγής γάλακτος και υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές.

• Αποκατάσταση ζημιών με ένταξη στο ΜΕΤΡΟ 5 του νέου ΠΑΑ