
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας από τη μειωμένη παραγωγή σύκου. Ο προϋπολογισμός και η εκτίμηση που είχαν κάνει στη ΣΥΚΙΚΗ δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς η παραγωγή μειώθηκε φέτος κατά 1.500 τόνους.
Αυτή η πτώση, πέρα από τις απώλειες που έφερε στους παραγωγούς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου ειχε και άλλες συνέπειες. «Υπολογίζουμε ότι φέτος έχουν χαθεί από την τοπική κοινωνία γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ, αφού από τον παραγωγό μέχρι να φτάσει στην αγορά εμπλέκονται αρκετά άτομα που, όπως εργάτες γης, εργάτες σε απεντομωτήρια, εργάτες σε τυποποιητήρια. Περίπου 450 άτομα δουλεύουν για το σύκο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όταν μειώνεται στο μισό η παραγωγή, τότε είναι αυτονόητο ότι χάνονται και μεροκάματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι η φετινή μειωμένη παραγωγή, αλλά η μείωση της καλλιέργειας του σύκου, που είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν με δυνατότητες να φέρνει συνεχώς συνάλλαγμα, λένε οι παραγωγοί της περιοχής.
Αναδιάρθρωση
Ο Πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, υπενθυμίζει ότι «εδώ και δύο χρόνια έχουμε καταθέσει μία μελέτη στο υπουργείο για αναδιάρθρωση των συκεώνων. Η μελέτη αφορά τους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, με κόστος που ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για μία αναδιάρθρωση 6.500 στρεμμάτων, που θα έχουν απόδοση 3.500 τόνους σύκα. Αυτό σημαίνει μία απόδοση 10 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς. Όταν οι συκεώνες μπουν σε παραγωγή, θα έχουμε απόσβεση μέσα σε ενάμιση χρόνο».
Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση και η επιδότησή τους είναι μονόδρομος, αφού έτσι θα σωθεί η καλλιέργεια, που τα τελευταία χρόνια χάνει έδαφος έναντι της ελιάς.