Μέχρι τις 18/6 οι αιτήσεις συμμετοχής στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου

Για 7η χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη διοργανώνουν στο Ρέθυμνο τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική ευθεία με τελική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων αύριο 18 Ιουνίου μέσω της ιστοσελίδας www.cretanooc.org, και ήδη όπως ενημερώνει η οργανωτική επιτροπή, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή.

Ο διαγωνισμός έχει γίνει πλέον θεσμός με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων ελαιόλαδου της Κρήτης δηλ. οι εξής: Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

Η οργανοληπτική αξιολόγηση των δειγμάτων, θα πραγματοποιηθεί στις 25 & 26 Ιουνίου 2021, στο διαπιστευμένο εργαστήριο του Α.Σ. Ρεθύμνου, ενώ ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, με την εκδήλωση απονομής των βραβείων, στα ελαιόλαδα, που θα διακριθούν και τα οποία ανά κατηγορία είναι: Ελαιόλαδο Συμβατικής Καλλιέργειας 2020, Ελαιόλαδο Βιολογικής Καλλιέργειας 2020 και Ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ Καλλιέργειας 2020 με βραβεία «Χρυσή Ελαία», «Αργυρή Ελαία» & «Χάλκινη Ελαία».

Στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό, θα αξιολογηθούν σύμφωνα με την Ελευθερία Γερμανάκη από το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, δείγματα ελαιολάδου, συμβατικά, βιολογικά & ΠΟΠ/ΠΓΕ, τα οποία έχουν παραχθεί και τυποποιηθεί στην Κρήτη, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021.