Μέχρι 21/9 αιτήσεις αγελαδοτρόφων στην ΕΕ για το πακέτο στήριξης

Εντός των ημερών αναμένεται να καταβληθούν αποζημιώσεις 5,5 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους

Έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αιτηθούν οι Ευρωπαίοι, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες, αγελαδοτρόφοι που θα μειώσουν την παραγωγή γάλακτος την ειδική ενίσχυση/αποζημίωση που προβλέπει το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η Κομισιόν τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως μεταδίδει το LaFrance Agricole, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε την τιμή αποζημίωσης στα 14 λεπτά το κιλό.

Τα δύο παραπάνω στοιχεία, πάντως, δεν περιλαμβάνονται σην επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής –αναμένεται να περιληφθούν στο κείμενο που θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. τις επόμενες εβδομάδες- ωστόσο παρατίθενται άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ πακέτο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση εξηγεί ότι το πακέτο βοήθειας κατανέμεται σε ένα πρώτο πακέτο 350 εκατ. ευρώ τα κονδύλια του οποίου έχουν ήδη διανεμηθεί στα κράτη-μέλη και σε ένα δεύτερο πακέτο 150 εκατ. ευρώ (για το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2016) μέσω του οποίου θα δοθεί η ενίσχυση/αποζημίωση των 0,14 ευρώ/κιλό.

Επίσης σημειώνεται ότι:

-Η ελάχιστη αιτούμενη ποσότητα για απόσυρση/μείωση είναι 1,5 τόνος και η μέγιστη είναι το 50% της παραγωγής για την περίoδο αναφοράς. Προβλέπεται πρόστιμο για τον παραγωγό σε περίπτωση που δεν μειώσει την παραγωγή του όσο αναφέρεται στην έκθεση.

-Στόχος του πακέτου είναι να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος της Ε.Ε. κατά 1,07 εκατ. τόνους ώστε να επέλθει ισορροπία στο ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα τρίμηνα απόσυρσης θα ακολουθήσουν κι άλλα «τρίμηνα απόσυρσης», όπως Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου και Ιανουαρίου-Μαρτίου, με τις αντίστοιχες προθεσμίες, μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Μόλις τελειώνει η κάθε περίοδος, οι παραγωγοί θα έχουν 45 μέρες στη διάθεσή τους για να αποδείξουν ότι μείωσαν την παραγωγή τους και στη συνέχεια να πληρωθούν την αποζημίωση.