Μέχρι 36 λεπτά στον παραγωγό ξεκίνησαν οι εξαγωγές για το πορτοκάλι

Με επιλεκτικές κοπές συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες ημέρες οι κοπές Ναβαλίνας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία δεν βοηθούν να πάρουν οι καρποί μέγεθος και χρώμα. Ήδη, πάντως, τα περισσότερα συσκευαστήρια έχουν ανοίξει τις πόρτες και παραλαμβάνουν, ενώ έχουν φύγει και τα πρώτα φορτία για το εξωτερικό. Τα μηνύματα από την αγορά προϊδεάζουν για μια καλή χρονιά, καθώς το ενδιαφέρον είναι έντονο και οι τιμές διαμορφώνονται στα 30-36 λεπτά για εξαγωγές, ανάλογα με την περιοχή και τα χαρακτηριστικά των καρπών.

Στην Αργολίδα, επικρατεί ακόμη μεγάλο ποσοστό καρπών με μικρά νούμερα και οι παραγωγοί εκτιμούν από την επόμενη εβδομάδα ότι η συγκομιδή θα είναι πιο εντατική. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αργολίδας ΡΕΑ, Σπύρος Αντωνόπουλος, «ξεκινήσαμε εξαγωγές και από το τέλος της εβδομάδας περιμένουμε καλύτερη ωρίμανση, άρα και πιο εντατικούς ρυθμούς. Οι τιμές κυμαίνονται από 32 μέχρι 36 λεπτά για εξαγωγή, ανάλογα με τον χρωματισμό και το μέγεθος και κατά τι υψηλότερα για την εγχώρια».

Μικρό το ποσοστό για χυμοποίηση

«Κόβουν σχεδόν όλοι, αλλά κυρίως αυτά που “γελάνε” κάπως ως προς το μέγεθος», μας είπε ο καλλιεργητής Τάσος Λέρμας, σύμφωνα με τον οποίο τα πορτοκάλια είναι ψιλά και αυτό σημαίνει ότι στα συσκευαστήρια κατά τη διαλογή προκύπτει ένα ποσοστό 30% με νούμερα 7-8 που συσκευάζονται σε διχτάκι και για την εγχώρια και για τα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, αλλά και ένα 10% που επιστρέφεται και κατευθύνεται στη χυμοποίηση.

Οι τιμές στην Αργολίδα, όπως μας είπε ο ίδιος, παγιώνονται στα 34-35 λεπτά το κιλό, ενώ σε κάθε περίπτωση η ζήτηση είναι ζωηρή και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πτώση των τιμών στα εμπορεύσιμα νούμερα 3 μέχρι 5. «Και τα μικρότερα τα ζητάει η αγορά, αλλά σε αυτά ο πελάτης του εξωτερικού ζητάει προσφορά για να τα παραλάβει από κοντά με τα μεγαλύτερα μεγέθη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καιρός βοηθάει στον χρωματισμό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάμπου Ηλείας, Παναγιώτη Αλεβιζόπουλο, στην περιοχή τώρα ξεκινάει η συγκομιδή με περιορισμένες ποσότητες ακόμη. Η παραγωγή χαρακτηρίζεται ικανοποιητικά τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, με τη βάση να διαμορφώνεται σε νούμερα 3-4-5 ως προς τα μεγέθη. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά και αυτές τις μέρες οριστικοποιούνται οι παραγγελίες.

Τα μηνύματα που δεχόμαστε μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά εμπορικά», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ». Οι τιμές στην Ηλεία διαμορφώνονται στα 30-35 λεπτά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των καρπών.

Όπου έχουν «πέσει» τα σάκχαρα κόβουν στο Μεσολόγγι, με την παρατεταμένη καλοκαιρία να βοηθάει στο να πάρουν χρώμα τα πορτοκάλια, εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου, παραγωγός ο ίδιος, Κωνσταντίνος Υφαντής. Όπως είπε, «αυτές τις μέρες, περιμένουμε ότι θα αλλάξει ο καιρός και θα είμαστε σύντομα σε θέση να εντατικοποιήσουμε τις κοπές. Οι τιμές διαμορφώνονται στα 30-33 λεπτά ανάλογα, κυρίως, με το μέγεθος και το ποσοστό που βλέπουν οι έμποροι από κτήμα σε κτήμα ότι είναι εμπορεύσιμο. Τα χαρακτηριστικά της αγοράς δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί ακόμη, αλλά όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά».