Μέχρι το τέλος του μήνα η έναρξη της αξιολόγησης για τους Νέους Αγρότες

Μετά το οριστικό «κλείδωμα» του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων στους 17.488 υποψήφιους δικαιούχους ενίσχυσης του Υπομέτρου 6.1, το ΥΠΑΑΤ ανεβάζει στροφές, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των ηλεκτρονικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, εντείνεται η προσπάθεια, ώστε η διαδικασία αξιολόγησης των ανωτέρω δικαιούχων να ξεκινήσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μια εύλογη εξέλιξη, καθώς το αμέσως προσεχές διάστημα είναι προγραμματισμένη και η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης και πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι τα δύο προγράμματα να… δέσουν αρμονικά και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής στήριξης για νέους παραγωγούς με αναπτυξιακές προϋποθέσεις και συγκεκριμένο πλάνο εκσυγχρονισμού της εκμετάλλευσής τους.

Τι θα εξετάσουν οι αξιολογητές

Η αξιολόγηση του εκάστοτε υποψηφίου θα πραγματοποιηθεί από δύο άτομα. Ο πρώτος αξιολογητής θα ελέγξει αν η αίτηση πληροί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, καθώς και αν θεωρείται πλήρης ως προς τα συνοδευτικά έγγραφα και άλλα προαπαιτούμενα. Ο δεύτερος αξιολογητής στη συνέχεια, και αφού έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τον προηγούμενο, θα προχωρήσει σε λεπτομερή εξέταση του φακέλου, ώστε να κρίνει κατά πόσο η υποψηφιότητα δικαιολογεί την αιτούμενη μοριοδότηση και να αποφανθεί εάν ο ηλεκτρονικός φάκελος τεκμηριώνει την ενίσχυση του ενδιαφερόμενου.

Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη γνωμοδότηση είναι η κρίσιμη. Να σημειωθεί ότι οι αξιολογητές είναι επαγγελματίες από τον γεωτεχνικό τομέα που μπορεί να προέρχονται από τις ΔΑΟΚ, την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, από περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ κ.λπ.

Εκκρεμούν ανακατανομή και υπερδέσμευση

Υπενθυμίζεται, όπως είχε γνωστοποιήσει η «ΥΧ», ότι είναι πιθανή μια υπερδέσμευση του 10% του αρχικού προϋπολογισμού, δηλαδή 42 εκατ. ευρώ, αφού όμως προηγουμένως πραγματοποιηθεί ανακατανομή κονδυλίων από τις περιφέρειες που δεν απορρόφησαν το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων (Αττική, με κάλυψη μόλις 51,5%, Ιόνιες Νήσοι με 57,7%, Νότιο Αιγαίο με 70% και Ήπειρος με 82%) στις υπόλοιπες περιφέρειες όπου παρατηρήθηκε υπερκάλυψη των διαθέσιμων κονδυλίων, ακόμα και 247% (Κρήτη).

Δεν είναι λίγες οι περιφέρειες όπου υπήρξε υπερκάλυψη πάνω από 150%: Τέτοιες είναι η Θεσσαλία (157%), η Πελοπόννησος (170%), η Κεντρική Μακεδονία (174%) και η Δυτική Ελλάδα (182%). Σε περίπτωση που η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επιλέξει να προχωρήσει σε υπερδέσμευση άνω του 10%, θα χρειαστεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άρα μια πιο χρονοβόρα διαδικασία.

Με δεδομένη την επιθυμία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκινήσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο άμεσα ώστε να τρέξουν και τα Σχέδια Βελτίωσης, φαίνεται ότι το πρώτο σενάριο κερδίζει μέρα με τη μέρα πιο πολλές πιθανότητες υλοποίησης, κάτι που θα μεταφραστεί σε έναν «κουμπαρά» άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη περισσότερων αιτούντων.