Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προκηρυχθεί τα περισσότερα μέτρα του ΠΑΑ. Εντός Φλεβάρη η Μεταποίηση

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προκηρυχθεί τα περισσότερα μέτρα του ΠΑΑ. Εντός Φλεβάρη η Μεταποίηση

Τους στόχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης από το βήμα του συνεδρίου του ΓΕΩΤΕΕ στην αίθουσα «Ν. Γερμανός» στην ΔΕΘ στα πλαίσια της 10ης Zootechnia.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κασίμης στην ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και αύξηση προστιθέμενης αξίας στα προιόντα ζωικής παραγωγής», τόνισε ότι «στόχος μας είναι η βελτίωση του υφιστάμενου μοντέλου παραγωγής. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι τα προϊόντα ποιότητας. Η ζήτηση και ποιοτικά προϊόντα μέχρι το 2016 θα αυξηθεί έως και 60% σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του FAO. Αν θέλουμε να βρεθούμε στον διεθνή αγορά πρέπει να σκεφτόμαστε global και local».

Και πρόσθεσε: Ένα σημαντικό εργαλείο προς αυτήν τη κατεύθυνση είναι το ΠΑΑ. Το 2015 – 2016 είχαμε την υψηλότερη απορρόφηση πόρων των τελευταίων ετών. Ενεργοποιήσαμε ταχύτερα από την προηγούμενή προγραμματική περίοδο τα πρώτα προγράμματα του ΠΑΑ. Εντός Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί το μέτρο της Μεταποίηση. Προετοιμάζουμε τα γεωργοπεριβαλλοντικά και έρχονται τα σχέδια βελτίωσης. Μέχρι το τέλος του έτους τα περισσότερα μέτρα του ΠΑΑ θα έχουν προκηρυχθεί. Το προηγούμενο πρόγραμμα έκλεισε επιτυχώς μας ενημέρωσε προ ημερών η Ε.Ε. αυτό ήταν το στοίχημα. Τώρα συνεχίζουμε το νέο ΠΑΑ. Έχουμε αλλάξει σελίδα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ., κ. Γιώργος Κασαπίσης αναφέρθηκε στις παθογένειες της εγχώριας αγροτικής οικονομίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι όσοι γνωρίζουν τα αγροτικά ξέρουν ότι ο μεγάλος ασθενής δεν είναι άλλος από τον κλάδο της κτηνοτροφίας». Επίσης τόνισε ότι η αγροτική πολιτική θα πρέπει να υποστηρίζει την καινοτομία «και να καθορίσουμε παράλληλα τα πλαίσια σχετικά με το τι θεωρείτε καινοτομία και τι όχι».