Τα μήλα Πιλαφά αντέχουν στον χρόνο

Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως

Το 1994, τα Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως αναγνωρίζονται ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως και καταχωρούνται στον Εθνικό κατάλογο. Το 1997, έρχεται η αντίστοιχη αναγνώριση από την Ευρώπη. Τα μήλα Πιλαφά, πλέον, είναι και με τη βούλα αρκαδικά προϊόντα και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας. Δυστυχώς, όμως, 21 χρόνια μετά, και ενώ αυτό το προϊόν έχει δώσει πολλές οικονομικές ανάσες στην Αρκαδία, σήμερα δείχνει να κινείται σε μια πορεία γεμάτη εμπόδια.

Η περσινή χρονιά έδωσε καλή παραγωγή, αλλά δεν έδωσε την τιμή που προσδοκούσαν οι παραγωγοί, οι οποίοι περιορίστηκαν στα 40 έως 60 λεπτά. Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο Κώστας Ζάβος, από τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «η Ένωση», «η χρονιά δεν είναι καλή, αφού πάθαμε ζημιές από τις πολλές βροχές που έπεσαν το καλοκαίρι, ενώ η χαλαζόπτωση έδωσε το τελικό χτύπημα. Η μείωση της παραγωγής έφτασε το 50%».

Χαρακτηριστικό είναι ότι, φέτος, στην Ένωση έχουν τριπλασιαστεί οι ποσότητες των μήλων που έχουν χτυπηθεί από την κακοκαιρία και οδηγούνται στη χυμοποίηση. Αυτό, φυσικά, για τους παραγωγούς που παραδίδουν τέτοιες ποιότητες, σημαίνει 7 λεπτά το κιλό.

Η συγκέντρωση των μήλων Ντελίσιους Πιλαφά θα κλείσει μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας και η τιμή τους θα κυμανθεί από 50 έως 60 λεπτά.

Ο πρόεδρος του ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου «Μαντινεία», Χρήστος Τσιάμης, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «το προϊόν αυτό, τα τελευταία 40 χρόνια, στήριξε την αγροτική παραγωγή της Αρκαδίας αλλά τελευταία δέχεται μια ισχυρή πίεση από την καλλιέργεια νέων ποικιλιών, όπως είναι τα Φούτζι. Οι νέες καλλιέργειες, που χαρακτηρίζονται από πυκνή φύτευση και μικρότερης ανάπτυξης δένδρα, καθιστούν την παραγωγή των Πιλαφά δύσκολη, αφού αλλάζουν οι γευστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού. Οι πιέσεις που δέχεται αυτό το μήλο, αλλά και η μείωση της παραγωγής, το καθιστούν ακριβό στον καταναλωτή και αυτά τα προβλήματα ζητάνε πλέον επιτακτικά λύση».